Live

TURIST ACASĂ. Teatrul din Oradea, atmosferă regală și o istorie de peste 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:

Unul dintre cele mai importante monumente ale Oradei, Teatrul Regina Maria spune povestea a 120 de ani de artă și cultură locală. Aflată în centrul oraşului și înconjurat de spectaculoase imobile art-nouveau, clădirea poartă amprenta unor cunoscuți arhitecţi ai secolului al XIX-lea. Atrage privirile nu doar la exterior, unde se regăsesc elemente ale stilurilor neoclasice, ci şi în interiorul îmbrăcat în vişiniu şi auriu, care creează o atmosferă regală.

Construită după planurile unei echipe de arhitecţi vienezi celebri în epocă, teatrul "Regina Maria" din Oradea este unul dintre simbolurile oraşului. În anul 1900, orădenii au primit cadou această bijuterie arhitectonică care îmbină mai multe stiluri.

“Orădenii au cerut cele mai vestite echipe de arhitecți din Europa Centrală să le facă și lor un teatru pe măsura unui oraș prosper și chiar cu note aristocratice”, explică Ramona Novicov, critic de artă.

Partea din faţă este inspirată din arhitectura Greciei antice, cu statui alegorice și coloane. În faţa clădirii se află şi statuile celor două muze: Thalia, a comediei, și Melpomene, muza tragediei.

„În spate, acolo este o fațadă Art-Nouveau, pentru că sunt în 1900 și acolo apar aceste mascheroane cu figurile feminine tipice pentru stilul art-nouveau și scrie foarte mare sub o figură din aceasta shakespeariană... scrie "1900". Pe când faţada voia să exprime această legătură intimă, directă cu lumea greacă, cu lumea unde s-a născut teatrul”, spune Ramona Novicov.

Interiorul este clasic, cu o sală decorată într-o manieră somptuoasă neo-barocă, neo-rococo, cu motive florale care duc spectatorul într-o lume magică.

“Arhitectural, clădirea este concepută să aibă o acustică foarte bună. Deci și ultimul spectator din ultimul rând trebuie să audă ceea ce aude spectatorul din primul rând. Da, este făcută exact pentru asta, este făcută pentru teatru, este făcută pentru spectacole de orice gen”, susține Adrian Locovei, actor și directorul trupei Iosif Vulcan.

„Forma sălii este cea clasică, de potcoavă, care asigură o acustică deosebită şi care îndreaptă toată atenţia către miezul teatrului care este scena. Peste tot această ornamentaţie care debordează de ghirlande, debordează de elementele unei sărbători galante, aşa cum se făceau în renaştere, să zicem. Tavanul are o deosebită importanţă ca decoraţie, este ca o explozie solară”, a explicat criticul de artă.

Interiorul cu aspect regal, îmbrăcat în culoarea purpurei şi în auriu, denotă eleganţă. Sala de spectacole, structurată pe trei nivele, poate primi 570 de spectatori.

„Orice clădire de teatru din lumea asta înseamnă educație, adică noi avem o frază pe care o repetăm: 10% investiție în cultură înseamnă 30% sănătate. Deci practic este a doua noastră casă, cu asta ne ocupăm, avem privilegiul de a lucra în această minunată clădire”, spune directorul trupei Iosif Vulcan.

“Foaierul acesta de la etaj este locul cel mai important şi gândit de arhitecţi în acest fel. În capul scărilor ne aşteaptă un grup de puti. Putii sunt îngeraşii inspiraţi din renaştere, zglobii, care guvernează acest spaţiu, de altfel populat de personaje care printr-un gest magic răsar din perete, comunică cu noi, intră în lumea noastră”, a precizat Ramona Novicov, critic de artă.

Spectacolele actorilor orădeni atrag şi astăzi sute de iubitori de cultură din oraș. Aflată în Piaţa Ferdinand, în zona centrală a orașului, clădirea teatrului este unul din cele mai apreciate monumente istorice ale oraşului.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 20 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 18 noiembrie

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

Partenerii noștri