Sindicalist din învăţământul bihorean: Boicotarea examenelor naţionale nu e o soluţie
Boicotarea examenelor naţionale nu este soluţie - spune liderul unui sindicatul din învăţământul bihorean. Ioan Ţenţ susţine că în judeţ aproape 40 de şcoli au fost de acord cu sistarea simulărilor pentru elevii de clasa a VIII-a. Însă comisiile au fost schimbate peste noapte, astfel că testările nu au mai fost boicotate. Sindicaliştii din învăţământ anunţă noi proteste, inclusiv un miting în Capitală, dacă nu le sunt ascultate cererile.
Despăgubiri de 350.000 euro și închisoare cu suspendare în cazul tragediei din Bihor: doi tineri au murit, fetița lor scăpând cu viață
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
Sindicaliștii protestează împotriva taxelor mari pe salarii
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
Mai multe şcoli din Bihor au fost de acord cu boicotarea simulărilor Evaluării Naţionale la elevii de clasa a VIII-a, dar acţiunea nu a mai avut loc, pentru că au fost schimbate comisiile peste noapte, acuză liderul Sindicatului Liber de Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ.
"Oricât am fi noi de şmecheri, sindicaliştii, lor le mai rămân încă 90% din cadrele didactice cu care pot să completeze sau să înlocuiască complet o comisie. Am avut 38 de unităţi şcolare care au dat tabelele cu "DA", adică vor participa la această boicotare, dar au fost inutilă chestia, că i-au înlocuit."
Liderii sindicatelor au trimis pe 2 martie o scrisoare cu mai multe revendicări către Ministerul Învăţămntului. Printre altele, au cerut rezolvarea modului de calcul a sporurilor şi indemnizaţiilor, acordarea dreptului cadrelor didactice de a se pensiona cu trei ani înainte de vârsta stabilită prin lege şi majorarea salariilor personalului non-didactic din instituţiile de învăţământ.
"Nouă ni se pare o discriminare şi nu este normal ca ai noştri colegi, pentru că personalul non-didactic sunt colegi de-ai noştri, membri de sindicat, să nu beneficieze de această mărire", susţine Radu Hora, vicepreşedinte SLÎ Bihor.
"Atunci când am pichetat Ministerul Muncii şi s-a discutat cu Olguţa Vasilescu. A spus că de această chestiune nu se poate lega şi atunci, ca atare, noi vom rămâne tot la talpa grilei de salarizare, adică ultimii", spune Ioan Ţenţ, liderul SLÎ Bihor.
Ţenţ acuză Primăria Bucureşti că nu a autorizat un protest între 5 şi 7 martie în faţa sediului PSD din Capitală, pe motiv că erau deja programate alte manifestaţii la aceeaşi oră şi dată.
"La data şi la ora la care am cerut aprobare, au fost prezenţi în faţa Partidului Social Democrat din Bucureşti colegi de-ai noştri şi nu era nimeni, deci strada era goală. Ca atare, s-a dovedit că a fost o minciună."
Pe 21 martie va avea loc la Bucureşti o întâlnire a tuturor liderilor de sindicat din învăţământ pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News