Live

Roboții și apa termală, rețeta pentru terapia a mii de pacienți la Spitalul de Recuperare din Băile Felix

Data actualizării: Data publicării:

Recuperare medicală cu ajutorul roboților și a apei termale. Se întâmplă la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix, locul unde vin anual mii de pacienți cu deficiențe motorii din toată țara. Aceștia beneficiază de terapie cu metode moderne, la indicațiile medicilor și terapeuților specializați.

Erika Fenyes și Boglarka Kiraly au rămas paralizate de la brâu în jos în urma unor accidente rutiere. Șansa lor a fost că au început imediat terapia, iar acum învață să meargă din nou.

”Am avut accident de mașină în 2015, acum patru ani și am avut fractură la coloană. Din brâu nu am simțit nimic și nu am mișcat deloc. Acum, după patru ani deja reușesc să mă duc cu rolator, simt un pic picioarele și reușesc să stau”, spune Erika Fenyes.

”Am stat o lună de zile la Timișoara, unde am fost operată, și direct m-au adus aici la Felix. Încerc să fac terapie cât mai multă, ca să îmi revin, să fiu ca înainte. După un an de zile au reușit să merg cu cârjele”, a povestit Boglarka Kiraly.

La fel ca cele două tinere, mii de pacienți din toată țara vin la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix. În fiecare an, peste 5600 de persoane sunt internate și au loc aproximativ opt mii de consultații în ambulatoriu.

”Principiul de terapie este abordarea multi-disciplinară. De fapt, este o echipă multi-profesională, coordonată de către un medic specialist de medicină fizică și reabilitare. Există fizioterapeuți, există psihologi, există asistenți medicali, asistenți de balneo-fizioterapie, fiecare cu specializarea lui”, a explicat Daiana Popa, medic primar reabilitare medicală.

Spitalul este dotat cu săli cu bazine cu apă termală pentru hidrokinetoterapie și cu aparatură medicală performantă, de ultimă generație.

”Momentul de debut al dezvoltării din punct de vedere al dotării a fost anul 2008, când s-a înființat ambulatoriul integrat al spitalului. S-au făcut atunci investiți masive, după care am continuat”, susține dr. Ramona Suciu, managerul Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.

Printre cele peste 200 de dispozitive medicale cu ajutorul cărora pacienții fac terapie robotizată se află și un echipament pentru reeducarea mâinii și unul pentru reabilitare neuromotorie folosind realitatea virtuală.

”Este o pacientă care are o pareză de nerv median, o pareză veche, din 2007, iar acest robot o ajută să închidă și să deschidă pumnul, ceea ce ea nu poate să facă în mod spontan”, a explicat Mariana Cevei, șefa secției de recuperare adulți.

”Execută exerciții pentru amplitudinea de mișcare, pentru capacitatea de prehensie, pentru a mișca mai bine mâinile și picioarele, în general”, a completat Rebeca Negruț, fizioterapeut.

Cel mai performant robot este de tip Lokomat, care imită fidel mersul uman.

”Eficacitatea antrenamentului este extrem de mare. Numărul de pași, durata antrenamentului pe care îl poate face pacientul este foarte mare, iar efortul kineto-terapeutului este mult mai mic. Este extrem de solicitat și adesea suntem nevoiți să punem pe lista de așteptare sau să refuzăm pacienți, de aceea dorința noastră în momentul actual este să achiziționăm încă un aparat”, a precizat Daiana Popa, medic primar reabilitare medicală..

Chiar dacă beneficiază de atenția medicilor, pacienții se lovesc de neajunsuri când vine vorba de plățile făcute prin Casele de Asigurări de Sănătate.

”Pacienții care intră în bugetul alocat ambulatoriului integrat pot să beneficieze de aceste servicii în calitate de asigurat. Restul pacienților bineînțeles că prezintă nemulțumiri, pentru că ei fie sunt reprogramați la o dată ulterioară, fie își achită procedurile, deci contra-cost sunt efectuate aceste servicii în limita prescrisă de către medicul curant”, a spus dr. Ramona Suciu, managerul Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.

Spitalul de Recuperare din Băile Felix are și o secție de copii care funcționează într-o clădire din stațiunea Băile 1 Mai.

Reporter: Bianca Fireza
Operator: Ticu Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

China a realizat 158 ​​km de autostradă folosind doar mașini autonome, roboți și drone

Designul robotaxiului Tesla, criticat în industrie. „Când te gândeşti la un taxi, e ceva care poate transporta mai mult de 2 persoane”

Tesla va folosi roboți umanoizi în fabricile sale, din 2025. Ce promite Elon Musk

Partenerii noștri