PNL acuză Guvernul că vrea să "naţionalizeze" Pilonul II
Acuze liberale la adresa Executivului condus de Viorica Dăncilă. Reprezentanţii PNL acuză Guvernul că vrea să pună mâna pe banii strânşi de-a lungul ultimilor ani în Pilonul 2 de pensii. Este vorba de aproximativ nouă miliarde de euro care ar urma să fie "naţionalizaţi", atrage atenția Florica Cherecheş, deputat PNL de Bihor.
George Simion, despre Guvernul Ciolacu 2: „N-aţi auzit vocea poporului”
Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere
Ilie Bolojan: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”
Marcel Ciolacu: „Funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei”. Ce spune despre sănătate și educație
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Liberalii anunţă că de săptămâna viitoare vor începe în Oradea o companie de informare despre drepturile celor care au contribuit la Pilonul 2. Aceştia îşi pot verifica pe internet sumele pe care le au în conturi. La vârsta pensionării pot opta să încaseze aceşti bani într-o singură tranşă sau eşalonat. În caz de deces, banii pot fi lăsaţi moştenire.
Florica Cherecheş, deputat PNL de Bihor: "A trece banii din pilonul 2 în pilonul 1 înseamnă o naţionalizare forţată. Este ca şi când eu mi-aş trece casa sau maşina în proprietatea PSD-ului. Este un atac la proprietate privată."
Ilie Bolojan, prim-vicepreşedinte PNL: "Guvernul, având nevoie mare de bani, în momentul de faţă, practic se pregăteşte, în parte a şi făcut deja, să ia banii care sunt pregătiţi pentru pensiile viitoare ale celor care astăzi sunt angajaţi."
Pilonul 2 de pensii a fost înfiinţat înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, fiind una dintre cerinţe de preaderare. Măsura era necesară pentru a se preveni un colaps al sistemului de pensii care ar putea fi cauzat de involuţia demografică în care se află majoritatea statelor europene.
În România, în acest moment, raportul dintre persoanele active şi pensionari este de 1-1. Ar putea ajunge însă la 1-3, moment în care statul nu va mai putea asigura plata pensiilor, susţine Cherecheş.
"În acest moment randamentul fondului privat de pensii este de 5,1 la sută, unul dintre cele mai mari randamente din Europa. În timp ce, aşa cum vă spuneam, bugetul şi pensiile de stat se confruntă cu un deficit foarte, foarte important."
În acest moment, contribuţia angajaţilor la Pilonul 2 de pensii este de 3,75 la sută, în scădere din luna ianuarie, când Guvernul a decis reducerea de la 5,1 la sută.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegeduş
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News