Obiecte antice şi medievale, găsite pe şantierul unei străzi din Oradea
Urmele unor locuințe vechi de sute ori chiar mii de ani au fost descoperite în timpul lucrărilor de extindere făcute pe o stradă din Oradea. Arheologii spun că unele obiecte provin chiar din vremea dacilor, în timp ce altele au fost realizate în epoca medievală timpurie. În zonă au mai fost făcute, anii trecuți, descoperiri arheologice, dar cercetările sunt îngreunate de construirea unui cartier de case.
Comoară istorică descoperită într-o pădure din Botoșani
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Descoperirea a fost făcută pe o stradă de lângă șoseaua de centură a Oradei, pe care se fac lucrări de extindere și asfaltare.
”În această zonă specialiştii au descoperit colţuri de locuinţe, dar şi două vetre. De asemenea au găsit o cute de piatră. Arheologii susţin că obiectele provin din două epoci diferite, dar extrem de îndepărtate”, a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
”Am găsit în principal ceramică şi chirpic care datează din două perioade istorice diferite. Mai precis din perioada antică, dacică şi din perioada medieval timpurie - cu aproximaţie secolele XI-XII. Ele ne ajută să scriem istoria veche a oraşului nostru şi să punem pe harta arheologică noi descoperiri”, susține Florin Sfrengeu, arheolog.
Zona în care au fost descoperite obiectele le-a mai oferit surprize arheologilor.
”Se ştie că acolo în zonă este un sit ce a mai fost cercetat şi în anii trecuţi, s-au mai făcut descoperiri de complexe arheologice, dar se pare că a fost distrus în mare parte de construirea cartierului de case”, spune arheologul.
Obiectele găsite acum vor fi prelucrate și fotografiate, după care vor ajunge în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor. Specialiştii nu exclud noi descoperiri în zonă, mai ales că lucrările de pe stradă vor continua cu realizarea unei bretele rutiere spre blocuri ANL din zonă.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News