Investiţie de 726.000 de euro | Seră controlată de computer, unde plantele cresc în apă
Plante care cresc în apă, nu în pământ. Este ceea ce oferă o seră de lângă Oradea, unde tomatele sunt plantate în cuburi cu fibre de nucă de cocos. Construcția este aproape complet automatizată: de la geamuri, temperatură și nutrienți, totul este controlat de pe computer. Investiția este de aproape 730 de mii de euro, din care 70% sunt bani europeni.
„Boala” grea a românului: vrea să fie proprietar.
Un nou drum expres se deschide în România peste cinci zile
Valoarea investiției în fabrica de pulberi
Sport la Evaluarea Națională (proiect)
Cum să îți dai seama care sunt roșiile tratate cu chimicale.
Revenirea la viață a Cetății Ineu. Monumentul va fi reabilitat cu cinci milioane de euro, bani europeni
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Inaugurată vineri, în Toboliu, la doar 25 de kilometri de Oradea, sera este unică în vestul țării. Pe o suprafață de aproape 2700 de metri pătrați, creșterea plantelor este supravegheată de computer.
"De la geamuri, aerisire, ecranul termic, ventilatoarele, buteliile de CO2, sulfurul, absolut tot se controlează de aici", spune Robert Andrei Muntean, beneficiarul investiţiei. "Toată tehnologia prezentă în sera noastră este tehnologie olandeză de ultimă generație."
Răsadurile sunt aduse din Grecia, sunt plantate într-un cub cu fibră de nucă de cocos, iar planta se dezvoltă și ajunge până la 15 metri lungime. Roșiile vor fi recoltate timp de zece luni pe an; săptămânal - între două și două tone și jumătate de legume.
"Avem o cultură de roşii pe perioadă nedeterminată, deci asta înseamnă că noi o să avem cultura de roşii undeva la zece luni recoltă, pe când în câmp nu putem mai mult de trei luni pe timpul verii", a explicat Constantin Câmpan, inginer.
"Sunt agățate aceste cârlige, să poată crește. Aceste plante ajung la o înălțime de 15 metri. Când ajung la cârlige, acestea se palisează, coboară", a detaliat beneficiarul investiției.
Proiectul îi aparține lui Robert Andrei Muntean, un tânar de 22 de ani, care a obținut finanțare europeană. Din cele nouă proiecte contractate pe sere, șase se află în Bihor.
"În cazul investiției de față, la valoarea totală de 726 de mii de euro, 705 mii au fost eligibili pe proiectul finanțat de noi, din care agenția (n.r.- AFIR) a venit cu 70% finanțare, undeva la 490 de mii de euro", a declarat Adrian Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.
"Din punct de vedere costurilor, care vor fi mult reduse la o astfel de tehnologie. Piața, în schimb, este cea care va dicta rentabilitatea acestei investiții ceea ce noi ne-am dori să fie în favoarea investitorului", susţine Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.
"Regiunea de nord-vest este una dintre regiunile fruntaşe, sunt contractate în momentul de faţă peste 760 de milioane de euro la nivel de regiune. S-a plătit peste o treime din această sumă, peste 260 de milioane de euro", a detaliat directorul general al AFIR.
Răsadurile au fost plantate pe 22 iunie, iar primele legume din sera hidroponică vor fi recoltate la jumătatea lunii august.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News