În lupta cu pesta porcină, a început împuşcarea porcilor mistreţi. Cotele de recoltare au fost suplimentate cu 50%
După ce au sacrificat preventiv sute de mii de porci din gospodării în întreaga ţară, autorităţile încearcă acum oprirea răspândirii virusului pestei porcine. Asociaţiilor de vânătoare din întreaga ţară li s-a cerut să intensifice procesul de împuşcare a mistreţilor, iar cotele de recoltare au fost suplimentate cu 50%. Doar în Bihor, până la începutul anului viitor, vor fi vânate aproximativ 900 de animale.
Cinci pui de mistreț mergând prin zăpadă, în zona Putna
Aproape 600 de focare de pestă porcină, active în România
Mistreții au provocat un incendiu într-un lan de grâu
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
La începutul lunii august, reprezentanţii Comitetului Naţional al Combaterii Bolilor le-au cerut asociaţiilor de vânători să intensifice procesul de împuşcare a porcilor mistreţi. Aceştia sunt consideraţi principalii vinovaţi pentru transmiterea pestei porcine în mai multe zone ale ţării. Însă pentru că vânătorii nu au voie să folosească gonaci, ei trebuie să stea ore bune la pândă în locurile frecventate de animale.
"Datorită faptului că mai există puţină apă, puţin noroi ceea ce le place mistreţilor, este o sărărie în zonă, este un loc destul de frecventat", explică un vânător.
Membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor din Bihor au început împuşcarea porcilor pe toate domeniile de vânătoare pe care le au în administrare.
"În ultima lună AJVPS Bihor a împuşcat 53 de porci mistreţi de pe cele 22 de fonduri de vânătoare pe care le administrează. Nici unul dintre ei nu a fost depistat cu virusul pestei porcine africane", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
"Noi avem cote de recoltare aprobate anual de către Ministerul Apelor şi Pădurilor; cota actuală va fi suplimentată cu 50 %, exemplarele respective trebuie recoltate în termen de 90 de zile. Vorbim despre 600 de mistreţi aprobaţi la care vom primi o suplimentare de aproximativ 300 de mistreţi", a detaliat Sorin Bronţ, directorul AJVPS Bihor.
Paznicii fondurilor de vânătoare au autorizaţii pentru împuşcarea mistreţilor, iar de trei ori pe săptămână sunt organizate partide de vânătoare. Procesul de împuşcare a celor 900 de mistreţi ar putea dura până în luna mai a anului viitor.
Porcii mistreţi împuşcaţi sunt duşi apoi în containerele frigorifice pe care fiecare asociaţie de vânătoare trebuie să le deţină. Carnea este trimisă la Direcţia Sanitar-Veterinară pentru control, iar probele de laborator relevă sau nu prezenţa virusului peste porcine.
"Tot ce ne-a venit până acum este negativ. Noi trimitem probele, răspunsul vine destul de repede", a explicat Remus Moţoc, directorul DSV Bihor.
Carnea porcilor mistreţi care nu sunt infestaţi este oferită membrilor asociaţiilor de vânătoare.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News