Live

Fotografii 3D din timpul primului război mondial, prezentate în Cetatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:

Primul Război Mondial, prezentat în 100 de fotografii 3D. Selectate din colecții particulare, dar și ale unor companii germane și americane, acestea pot fi admirate în cadrul unei expoziții vernisată în Cetatea din Oradea. Privitorii au nevoie de ochlari speciali pentru a descoperi instantanee surprinse în tranșee, suferința provocată de război, dar și felul în care era realizată propaganda de către Antanta și Puterile Centrale.

Fotografiile făcute de germani și de americani ilustrează perioadele de glorie ale propriilor armate, prăzile de război și viața bună a soldaților. Unele regizate, imaginile erau o armă a propagandei, menite să îi determine pe tineri să se înroleze.

"Aici este, să spun așa, o scenă veselă, unde cântă soldatul, unde se bea, unde chiar sunt fericiți, dar normal, asta nu era, numai cu asta voiau să invite tinerii în armată", spune Zoltan Imre, administrator Centru Cultural.

"Aceste fotografii, în mare măsură, în număr de o sută, sunt fotografii propagandistice, încercând să prezinte cele două tabere care au fost angrenate în acest război, respectiv Antanta și Puterile Centrale", a explicat Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea.

Fotografiile provenite de la civili, în schimb, prezintă realitatea dură și urmările războiului.

"Dacă omul ia ochelarii pe ochi, chiar simte spațiul și simte biserica ruinată din fața noastră. Chiar e foarte expresiv cu soldatul care stă acolo și se uită la Hristos și totul e ruină", descrie administratorul Centrului Cultural.

Tehnica prin care se realizau fotografiile tridimensionale era folosită încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea: același subiect era fotografiat din două unghiuri diferite, iar imaginile erau vizualizate cu ajutorul unui aparat special.

"Nu suntem la carnavalul din Veneția, iar aceasta nu este o mască, este un stereoscop, un aparat original din timpul Primului Război Mondial, precursorul ochelarilor moderni cu ajutorul cărora astăzi vizionăm filmele 3D", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Stereofotografiile sunt expuse în Cetatea Oradea.

"Este o expoziție care a fost organizată împreună cu Muzeul de Istorie Național din Budapesta și cu Asociația Tanoda. Ea a ajuns la noi după un lung periplu transilvănean. Aceste fotografii provin de la două mari companii fotografice, una aparținând unei firme germane, iar cealaltă unei firme americane", spune directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea.

Expoziția "Puncte de vedere" va rămâne în cetatea până la jumătatea lunii decembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata lui Putin a atacat orașul Dnipro cu rachete balistice. Un centru de reabilitare a fost distrus

Frontul ucrainean se poate prăbuși, avertizează mai mulți experți. Cum a devenit Kursk o „catastrofă strategică”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

ISW: Loviturile aeriene în interiorul Rusiei sunt cruciale pentru slăbirea potențialului armatei lui Putin pe întreg câmpul de luptă

Partenerii noștri