De teama gripei, în școli se fac controale epidemiologice în fiecare dimineață
Creşterea alarmantă a cazurilor de gripă în România obligă medicii şcolari să ia măsuri. Aceştia verifică starea de sănătate a elevilor în fiecare dimineaţă şi solicită părinţilor să nu-şi lase copiii la ore dacă observă semne de boală.
Avarie majoră în Craiova. Peste 100.000 de oameni au rămas fără apă și căldură, în timp ce activitatea Uzinei Ford a fost sistată brusc
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
“După cum bine știți, la noi în țară este o perioadă în care virozele iau în fiecare zi amploare. De aceea am să vă rog să veniți primul rând de bănci la control."
Aşa îşi încep dimineţile elevii şcolii Oltea Doamna din Oradea. Medicii şi asistentele trec prin fiecare sală de clasă pentru depistarea posibilelor cazuri de gripă.
"Triajul epidemiologic se efectuează dimineața, la primele ore, când copiii intră în sala de clasă. Sunt controlați copiii în gât pentru evitarea bolilor infecțioase, cu transmitere respiratorie", spune Carmen Popa, asistentă medicală.
Copiii care prezintă simptome de viroză sau, mai grav, de gripă sunt trimiși la medicul de familie.
"Mulți se prezintă cu cefalee, dureri în gât, vărsături, dureri abdominale. Copiii sunt redirecționați către medicul de familie care va prescrie tratamentul adecvat, fiecăruia în parte", explică asistenta.
"Boala se transmite foarte repede între copii și dacă unul este bolnav, imediat se îmbolnăvesc și cei din jur. Noi avem noroc că avem un cabinet medical, unde copiii se pot adresa dacă au probleme de sănătate și apoi urmează tratamentul prescris de medic", a precizat Claudia Zbârcea, profesoară de biologie.
23 de pacienţi din România au murit de gripă de la începutul sezonului rece. Trei dintre cazuri au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii recomandă pacienţilor să se vaccineze antigripal.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News