Live

Crăciunul petrecut ca în casa bunicilor

Data publicării:

Deasupra unui deal, înconjurate de munți și păduri, vechi de peste o sută de ani, câteva case tradiționale restaurate de un iubitor al satului și al tradițiilor românești, sunt alternativa perfectă la oreșele aglomerate și la Crăciunul petrecut în hotelurile de lux. Simplitatea, liniștea și frumusețea locului oferă o experiență de neuitat, unde vă simțiți ca la bunici acasă.

În cătunul Runcuri din comuna bihoreană Roșia, în inima munților, un orădean a creat o mică așezare de poveste din câteva case pe care le-a salvat de la distrugere. Viorel Lascu, de meserie inginer aerospațial, a început această aventură la sfârșitul anilor 90, după ce a revenit din Franța unde a învățat să recondiționeze case vechi.

"Când am ajuns era gospodăria pe care o vedem acum, pe același amplasament. Singurul lucru pe care l-am dat deoparte a fost cocina porcilor care era în fața casei, ca să las deschis peisajul spre Cuți (n.r. - Cheile Cuților)."

"Este un loc care, cum să zic, este cumva deasupra pământului, pentru că ai o deschidere, parcă te-ai afla pe un balon sau într-un balon din care vezi peste tot orizontul și, în același timp știi că sub tine sunt galerii imense de peșteri", susține Viorel Lascu, proprietar.

Turiștii sunt încântați de ce găsesc aici. Departe de gălăgia și aglomerația orașelor, simt că timpul se oprește în loc.

"Am venit cu un grup de prieteni și încercăm să sărbătorim, pe lângă Crăciun, și o zi de naștere și e o atmosfera e chiar deosebită."

"Liniștea pe care o are e incredibilă și frumusețea pe care ți-o oferă chiar de pe verandă. Nu e prima oară când vin aici, exact în locul ăsta, este a doua oară când vin și pot să zic că nu o să fie nici ultima."

"Suntem un grup, de mici suntem uniți și multora ne place muntele și e mult mai fain aici decât….avem peisaje frumoase, avem tot ce ne trebuie."

"Ideea a fost să aducem confortul în arhaic, deci omul să aibă confortul modern, dar să nu îl simtă, pentru că, de exemplu, simți că este cald, dar nu știi de unde vine căldura. În același timp, să te simți ca la bunici acasă", a declarat Viorel Lascu.

"Aceste căsuțe de obiecei se demontează de la locul de unde sunt ele, se ia lemnul separat, deci fiecare lemn în parte, după ce acesta este numerotat și se tratează într-un laborator, după care se reconstruiesc, deci se încearcă a se reconstrui exact în forma inițială.

Veche de peste două sute ani, folosită de țărani pentru a păstra alimentele și lâna, "Casa cu dud" este una din cele mai dragi construcții ale lui Viorel Lascu. Acolo păstrează vinuri bune și băuturi din zonă, dar și obiecte vechi de mii de ani găsite în peșteri.

"Hruba asta este cea mai veche construcție de aici, cred că are așa, de trei ori vârsta bunicilor, adică vreo 200 și ceva de ani. Era locul în care se depozitau peste ani alimentele, deci e o groapă săpată în argilă, cu pietre și cu var mătuită această groapă și peste ea este pusă o căciulă din lemn, cu paie", susține Viorel Lascu.

"Din păcate, acum sunt foarte puțin meșteri existenți care să mai poată să lucreze, de exemplu, acoperișul-stuf la care e nevoie de meșteșugărie curată", spune Carina Ghiță, arhitect.

O noapte de cazare în casele tradițonale costă între 30 și 50 de lei pe persoană. În zonă puteți face drumeții, puteți vizita peșteri sau vă puteți aventura pe Cheile Cuților ori Albioarei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

50 Cent, în România. Ce mâncare a cerut rapperul și ce condiții de cazare a solicitat

Țepele de Revelion au revenit. Mai multe grupuri au închiriat aceeași cabană din Sinaia, fără ca proprietarul să aibă habar de asta

Localnicii care și-au pierdut casele în exploziile de la Crevedia se vor putea caza în cinci containere: „Au toate dotările necesare”

Ungaria investighează Booking.com pentru datoriile uriașe față de furnizorii de cazare maghiari

Partenerii noștri