Live

Copiii dintr-o şcoală din Bihor au fost învățați cum să se spele corect pe mâini

Data actualizării: Data publicării:

Un simplu act de igienă ţine la distanţă o boală gravă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 272 de milioane de persoane mor anual din cauza unor afecţiuni provocate de lipsa igienei. În Bihor, de la începutul anului, aproape 200 de copii şi adulţi au ajuns la spital cu hepatită A, cunoscută drept boala mâinilor murdare. Drept urmare, luni, de Ziua Internaţională a Spălatului pe Mâini, mai mulţi copii din județ au învăţat cum să se spele corect şi fără să risipească apa.

"Uite, vezi, urmele alea, alea sunt microbi... Aşadar ar trebui să ne spălăm încă o dată pe mâini."

Prin lecţii interactive, mai mulţi elevi ai şcolii din satul bihorean Călăţea au învăţat că apa şi săpunul sunt principalii inamici ai bacteriilor. Spălatul des și corect pe mâini poate preveni îmbolnăvirile, le-au transmis membrii Clubului Rotary 1113, în cadrul proiectului "Mâini curate, copii sănătoşi". Printre ei s-a aflat și actorul orădean Sebastian Lupu.

"Prima dată aşa în palmă, frecăm palmele, frecăm spatele palmelor, după care unghiuţele sunt foarte importante."

"În zona asta am înţeles că sunt focare de boala mâinilor murdare, hepatita, şi ori de câte ori se poate face un lucru care să ne ajute până la urmă pe toţi, nu o să ezit", a explicat Sebastian Lupu, actor.

Copiii au deprins repede etapele spălatului corect pe mâini și au recunoscut că până acum nu au acordat suficientă atenţie igienei personale.

"Am învăţat să mă spăl corect pe mâini şi au fost etape pe care chiar nu le ştiam, cum să mă spăl corect."

"- Înainte nu mă spălam chiar corect.
- Şi de câte ori pe zi?
- Dimineaţa, la amiază şi cel mai des seara şi când vin de afară."

Boala mâinilor murdare, cum mai este cunoscută hepatita A, a făcut ravagii în Bihor. Aproape 200 de cazuri au fost semnalate în judeţ de la începutul acestui an.

"În judeţul Bihor ne-am confruntat încă de anul trecut cu o epidemie fără precedent de hepatită A. (...) Esenţa în răspândirea acestei afecţiuni care este extrem de contagioasă, este tot revenirea la bază, adică la respectarea normelor generale de igienă şi individuale", a precizat Diana Racz, medic DSP Bihor.

Tot de Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, autorităţile din comuna Aștileu au inaugurat un grup sanitar în valoare de 60 de mii de lei.

"Are patru compartimente, unul pentru persoane cu dizabilităţi, două pentru fete şi unul pentru băieţi, cu două chiuvete laterale, legată la fosa septică vidanjabilă, la canalizare, totul este funcţional", a declarat Ionuț Vasile Lazăr, primarul comunei Aștileu.

Reporter: Anca Deac
Operator: Ticu Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când începe școala după vacanța de iarnă. Elevii se pregătesc pentru al treilea modul de cursuri

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Orașul în care polițiștii locali merg să-i caute acasă pe elevii chiulangii, să vadă de ce nu merg la școală

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

Partenerii noștri