Constantin Brâncuşi, omagiat la Oradea
Cei 142 de ani trecuţi de la naşterea lui Constantin Brâncuşi au fost marcaţi printr-un eveniment luni seara, la Oradea. Un specialist din cadrul Facultăţii de Arte Vizuale din oraş le-a dezvăluit celor prezenţi amănunte despre viaţa şi opera celui mai important sculptor român.
Cum s-au cheltuit banii europeni în comuna lui Brâncuși
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Timp de o oră, conferenţiarul universitar Ştefan Gaie de la Facultatea de Arte Vizuale Oradea le-a vorbit celor prezenţi într-una dintre galeriile Cetăţii despre cel pe care americanii l-au numit părintele sculpturii moderne. Cei din public au aflat despre momentele de cumpănă din viaţa lui Constantin Brâncuşi şi felul în care acesta a devenit unul dintre cei mai renumiţi artişti la nivel mondial.
"A fost un precursor; luat-o de la zero - ceea ce nu e deloc puţin în istoria artei. Brâncuşi a influenţat într-un mod decisiv istoria sculpturii moderne până astăzi cei mai mari sculptori moderni şi contemporani se revendică într-un fel sau altul de la Brâncuşi", a spus conf. univ. dr. Ştefan Gaie.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Alumni din cadrul Universităţii din Oradea şi a reunit zeci de studenţi, dar şi orădeni dornici să afle cât mai multe despre sculptorul originar din Gorj. Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, şi a murit pe 16 martie 1957, la Paris. Printre lucrările sale cele mai de preţ se numără Domnişoara Pogany, Coloana Infinitului sau Sărutul.
"Să aducă în atenţia orădenilor sau să le reamintească de frumuseţea operei lui Brâncuşi, ne-am dorit astfel să ne implicăm în societatea orădeană. Să nu uităm de momentele importante, de autorii importanţi, de românii de geniu pe care îi avem", spune Diana Geambaşu, vicepreşedintele Asociaţiei Alumni.
Participanţii la eveniment au putut admira şi lucrările unor tineri pictori orădeni în cadrul expoziţiei Alternative.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News