Live

Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea, primul loc la un concurs de fizică al elitelor

Data actualizării: Data publicării:

Elevii de la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea sunt cei mai buni fizicieni din nord-vestul României. Zece liceeni și elevi de gimnaziu s-au întors cu premii de la o competiție de fizică desfășurată luna acestea în Bistrița și au pus școala pe primul loc în topul celor mai bune colegii din această parte de țară. Este pentru prima dată când orădenii ating această performanță la concursul "Top-Fiz", care are o tradiție de 30 de ani.

Elev în clasa a X-a la Colegiul Național "Emanuil Gojdu", Alex Slăvoia a obținut premiul întâi la concursul din Bistrița.

„Nu am plecat neapărat cu gândul să câștig, ci mai mult că faptul că o să fie o experiență. Știam că o să mă întâlnesc cu mulți prieteni din țară pasionați de fizică, ca și mine și cu domnul Mihail Sandu și eram sigur că o să îmi placă subiectele, pentru că în fiecare an dânsul vine cu subiecte foarte noi”, spune tânărul.

Alături de Alex, alți unsprezece elevi din clasele a VII-a până în a XI-a au participat la competiția de fizică. Zece dintre ei au obținut premiile I, II, III și mențiuni.

„Cred că faptul că m-am descurcat destul de bine la concurs și am luat premiul I a venit ca un rezultat al faptului că sunt pasionat de fizică și că nu o fac pentru premiu sau pentru alte lucruri”, a spus Alex Slăvoia.

„În legătură cu subiectele, mi s-au părut foarte interesante, întrucât își găseau mare aplicabilitate și în viața de zi cu zi, nu erau doar pur teoretice și per total, pot să spun că a fost o experiență pe care aș vrea să o repet”, povestit Mihnea Lazăr, elev în clasa a XI-a.

Șase licee de elită din nord-vestul țării s-au întrecut la concursul "Top-Fiz" de la Bistrița. Colegiul din Oradea s-a clasat pe primul loc.

„Subiectele au fost foarte grele, dar mi-au plăcut și sunt sigură că o să mai merg, deoarece într-un fel mi-am pus mintea la încercare și m-am depășit pe mine însămi”, spune Teona Palaghia, elevă în clasa VII-a.

„Ceea ce m-a determinat pe mine a fost modul de predare, inițial al profesoarei cât și al celorlalți profesori, modul de explicare și faptul că fizica explică tot”, susține Elena Șerban, elevă în clasa a VIII-a. „Mai demult aveam atâtea întrebări, nu înțelegeam mai nimic, mi se zicea "pentru că așa este". Nu cred că există un răspuns mai enervant pe care îl poate primi un copil, "pentru că așa este". Răspunsul ăsta era insuficient pentru mine, fizica mi-a deschis orizonturi noi.”

„Ne-am bucurat foarte mult și am fost foarte mândri de rezultatele elevilor noștri. Vom ține minte noi, profesorii, peste ani că în anul Centenarului am avut o echipă extraordinară”, a declarat Andreea Jurcă, profesoară de fizică.

Concursul interliceal "Top-Fiz" are o tradiție de 30 de ani.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Școli fără căldură în prag de iarnă. Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci

Gala MTV Europe Music Awards 2024: lista câștigătorilor. Omagiu adus lui Liam Payne

Partenerii noștri