Cheile Cuților, traseul cu 50 de peșteri din Munții Pădurea Craiului
Spectaculoase, pitorești, sălbatice, dar prea puțin cunoscute, Cheile Cuților din Munții Pădurea Craiului reprezintă un loc în care vă puteți bucura de natură. Turiștilor le este rezervat un traseu de aproximativ o oră și jumătate, printre stânci chiar și de 100 de metri înălțime, izvoare limpezi și păduri. Cheile Cuților ascund nu mai puțin de cincizeci de peșteri cartografiate până acum de speologi.
Prețurile pentru vacanța de 1 Mai și Paște au crescut cu 15%
Țările africane pe care le va vizita Iohannis sunt cunoscute pentru turism. Importuri de 60 de euro din Capul Verde
Românii care merg în vacanță în străinătate să plătească o taxă (propunere)
Cabanele de munte din Elveția o iau la vale
Insula mică din Grecia care a devenit un magnet pentru turiști
Cadou uriaș pentru regele Charles, în Valea Zălanului
Un nepalez a urcat pe Everest pentru a 28-a oară
Plajele sălbatice comunale de la malul Dunării, alternative ieftine de vacanță
Scandal pentru amenajarea plajelor
Liniștea muntelui, susurul apei de izvor și copacii îmbrăcați în culorile aurii ale toamnei fac din Cheile Cuților un loc special. Situat la limita Munților Pădurea Craiului, locul le oferă turiștilor posibilitatea de a-i descoperi frumusețea pe un circuit de o oră și jumătate. Traseul marcat cu bulină roșie pornește din cătunul Ponița și ne poartă pașii de-a lungul unui pârâu.
"- Ce înseamnă "cuţi"? De la ce vine denumirea de Cheile Cuților?
- Vine de la o gresie din care își făceau cutea pentru ascuțitul coasei", explică Tudor Rus, speolog.
De-a lungul celor trei kilometri ai traseului, natura oferă peisaje de neuitat, cu o mulțime de abrupturi stâncoase, izvoare și peșteri.
"Sectorul cheii are un kilometru lungime. Sunt în jur de 50 de peșteri, mai mulți pereți cu înălțimi până în o sută de metri, cum ar fi Stanu Gurguiat, respectiv Piatra Lată, altă pereche de 50 de metri, Stanul lui Nicorici și multe alte peșteruțe, plus peisaj foarte frumos", spune speologul.
Deși neamenajate încă, multe dintre peșteri pot fi vizitate cu ajutorul speologilor și cu echipament special. Printre ele, Peștera care cântă, Peștera Vacilor ori Peștera Liliecilor.
"Aici ne aflăm în ultima parte a Cheilor şi în spatele meu se află intrarea în Peştera Vacii, cea mai mare peşteră. Are 250 de metri, e o peşteră medie", a detaliat Tudor Rus.
La un moment dat, pârâul se pierde între stânci, iar traseul urcă prin pădure până la altitudinea de aproximativ 450 de metri. De acolo poate fi admirat peisajul minunat care se așterne în fața ochilor.
"După aproximativ 45 de minute, ajungeți pe cel mai înalt punct al traseului, un punct de belvedere de unde puteți vedea Valea Cuților, iar în depărtare Munții Codru Moma", a transmis Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.
În apropiere se află comuna Roșia, așezarea cu cele mai multe peșteri din țară, unde turiștii pot face speoturism, se pot plimba pe cele patru trasee marcate ori își pot testa limitele înfruntând stâncile abrupte.
"Pot face activități de cățărat la Stanu Cârnului, sunt 48 de trasee de cățărat, de escaladă amenajate. Tocmai acum suntem în perioada finalizării traseelor de bicicletă în Pădurea Craiului, avem nouă trasee de bicicletă, în absolut toată Pădurea Craiului, în jur de 280 de kilometri de trasee", a explicat Tudor Rus.
Pentru a ajunge în comuna Roșia, mergeți pe DN76 în direcția Oradea-Deva, iar în dreptul orașului Beiuș virați la stânga. De acolo, mai aveți 20 de kilometri până la destinație.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News