Cetatea Oradea, cucerită de mâncarea și tradițiile turcești
Cetatea Oradea a fost cucerită de miresmele și tradițiile orientale. Timp de trei zile, localnicii au descoperit bucătăria tradițională turcă, de la kebab până la cunoscuta baclava, și au învățat să picteze pe apă ori să facă tatuaje cu hena. Totul în cadrul Anatolian Food Festival care, organizat de şapte ani în România, a avut loc acum pentru prima dată în reşedinţa Bihorului.
Cele mai ciudate tradiții în jurul lumii de Paște
Top 10 mâncăruri românești
Porc tăiat în parcarea unui bloc și pârlit între mașini
Tradiții readuse la viață cu ajutorul banilor europeni
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Ahmet Daștan este profesor de matematică și anul acesta este a treia oară când lucrează ca voluntar în cadrul festivalului Anatolian Food.
"Asta este un fel de kebab, kebab turcesc. Se numește Tantuni, este foarte vechi, din Mesopotamia și carnea provine doar de vită", spune Ahmet Daștan.
Ahmet a pregătit, alături de alți o sută de voluntari, mâncare tradițională din diferite zone ale Turciei. Nu au lipsit celebrele baclavale, nici rahatul sau halvaua turcească.
"Avem suberek, e tradiție din Dobrogea. Se face cu făină, apă și sare - aluatul, iar compoziția se face în original, de fapt, cu carne de vițel, cu puțină oaie amestecat", explică Gunaydin Gheonul, voluntar.
"Este specială, se numește halva de vară pentru că este mai ușoară decât celelalte halvale: mai puțin zahăr, mai puțină vanilie, mai puțină cacao și mai puțină grăsime", spune Omer Dogan, voluntar.
Vizitatorii au învățat arta picturii pe apă și frumusețea decorării cu hena.
"Este ebru, în limba turcă. Sunt culorile de pământ, sunt naturale și avem și pensulă naturală, de la trandafir și păr de cal. Acum desenăm pe apă și după avem câteva aparate să facem culorile să danseze", a explicat Zeynep Daștan, voluntar.
"Este un fluture care îmi place foarte mult. L-am ales de aici și e făcut din jagua și trebui să spăl foarte bine, de abia după zece ore o să se vadă culoarea", spune un copil.
"Se face noaptea de hena, care este cu câteva zile înainte de nuntă și toate fetele fac desene cu hena. Hena este și sănătoasă pentru corp", explică Nurie Gulsoy, voluntar.
Anatolian Food Festival s-a aflat la cea de-a VII-a ediție la nivel naţional, iar în Oradea a fost organizat pentru prima dată. Tot profitul din vânzarea produselor va fi donat unor familii nevoiașe.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News