Burse degeaba | Candidaţii, între ţinute neadecvate şi pretenţii mari
"Bag C.D.-ul şi aştept". Aşa s-a prezentat, vineri, la Bursa Locurilor de Muncă unul dintre şomerii bihoreni, care s-a încurcat complet când a venit vorba despre Curriculum Vitae, documentul cerut de toţi angajatorii. În schimb, pretenţiile salariale sunt mari: peste 2000 de lei net este suma pentru care majoritatea şomerilor consideră că merită să semneze un contract de muncă.
Olandezii cer falimentul șantierului naval Mangalia
Tinerii, pretențioși la angajare. Ce fel de joburi își doresc
Ministrul muncii: „Spre un milion” de români s-au întors în țară din cauza pandemiei
Cele două amenințări cu care se confruntă economia românească și soluțiile pentru ele
ANALIZĂ Unde se trăiește cel mai bine în România
ANALIZĂ Cele mai mari frici ale omenirii
Ce arată rata șomajului din România
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
66 de companii, peste 1200 de locuri de muncă dintre care 150 destinate persoanelor cu studii superioare. A fost oferta AJOFM Bihor la târgul organizat vineri. De cealaltă parte sute de şomeri curioşi, care spun că vin frecvent la astfel de evenimente fără a-şi găsi însă o slujbă. Motivul: nu vor să muncească pe mai puţin de 2000 de lei net.
"20 de milioane (2.000 de lei - n.n.) dacă ai familie, care au familie le trebuie maximum 23 de milioane (2300 de lei - n.n.) în mână, să fie."
"Am 36 de ani, sunt undeva la mijloc - deci sub o sumă de 2000 de lei, nu. Nu m-aş duce că nu se merită."
"De aceea nu suntem noi bine plătiţi ca să fim nevoiţi să plecăm din ţară şi să plătim taxe şi impozite în vestul Europei."
În schimb, reprezentanţii companiilor spun că mulţi dintre cei care trec pragul târgului nu ştiu care sunt cerinţele posturilor oferite şi că fac un simplu act de prezenţă.
"În proporţie de 70% sunt aceleaşi persoane care vin doar pentru a primi o semnătură din partea viitorilor posibili angajatori, să fie respinşi şi să îşi primească în continuare şomajul. Sunt persoane care au terminat şcoala generală şi vor să devină recepţioneri, deşi nu ştiu limba engleză, ceea ce este obligatoriu", a explicat Raluca Lefter, marketing PR la un lanţ hotelier.
"O persoană care scrie doar numele companiei şi câţiva ani pe ici pe colo, nu reiese în evidenţă lucruri pe care noi le căutăm. În ultimul timp candidaţii nu prea mai pun accent pe ţinută", a observat Loredana Derşidan, specialist HR.
Unii dintre posibilii angajaţi nici nu ştiu cum se propunţă exact documentul care le atestă capacităţile şi care este cerut de toate companiile la începutul discuţiilor cu un candidat.
"Să văd prima ofertă, care mă sună, am băgat CD-urile (sic!)."
Şomajul este totuşi extrem de mic în Bihor.
"Sub 6000 de persoane ca număr de şomeri, suntem undeva pe la 2,6%, chiar 2,5% ca rata a şomajului într-o continuă scădere", a precizat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Celor care îşi caută de muncă în străinătate, Andreea Pontoş, de la Asociaţia "People to People", le-a oferit câteva sfaturi pentru a nu ajunge să fie exploataţi: "Să aibă numerele de telefon ale ambasadelor şi consulatelor din ţările în care vor merge, să cunoască numerele de urgenţă din acele ţări sau, pentru că am avut cazuri de aceste gen, chiar să se adrese persoanelor de pe stradă."
În cele şapte ore ale evenimentului, peste 2500 de persoane au trecut pragul Târgului de Joburi organizat la Oradea.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News