"Boala oii nebune", semnalată la o fermă din Bihor. 1500 de oi vor fi sacrificate
Boala oii nebune, cum mai este numită scrapia, lovește și în Bihor. Deși nu e periculoasă pentru om, este mortală pentru oi și capre și se manifestă la fel ca pesta porcină. Pentru că nu are tratament, singura soluție este uciderea tuturor animalelor care au intrat în contact cu cele bolnave. Așa se întâmplă și la o fermă de lângă Oradea, unde a fost depistat virusul.
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
Străzile din Madrid au fost invadate de turme de oi
Arafat, despre furtuna din Bihor: A avut efecte grave
Furtunile au făcut ravagii în țară. Vântul a avut și 100 de km/h
Focarul de scrapia a izbucnit în urmă cu două luni la o fermă din localitatea Uileacu de Munte. După ce a văzut că îi mor mai multe animale, proprietarul fermei a dus carnea la proba de laborator.
Investigațiile au stabilit că animalele suferă de scrapie, o boală incurabilă, numită și boala oii nebune. Aceasta afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, iar singura soluţie pentru împiedicarea răspândirii este ca animalele bolnave să fie sacrificate.
Aceeași măsură este în derulare și la ferma de lângă Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despăgubit la preţul pieţei, însă spune că animalele din fermă erau de rasă, foarte productive.
"- Se elimină foarte greu, agenţii patogeni sunt foarte puternici. Noi facem controale prin medicii noștri, că au semne nervoase ovinele, și se duce creierul ovinelor la laborator și se diagnostică dacă virusul există. Despăgubiri la prețul pieței, există o comisie de analiză și evaluare la ordinul prefectului.
- Cam care ar fi prețul pieței?
- Nu vă pot spune, nu mă bag în așa ceva", a spus Remus Moţoc, directorul DSV Bihor.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News