BNR și rol esențial al Băncii Naționale în Marea Unire din 1918
Ce rol a avut Banca Națională a României în înfăptuirea Marii Uniri din 1918 - este întrebarea la care a răspuns viceguvernatorul BNR Eugen Nicolăescu, invitat la Oradea cu ocazia Centenarului. Oficialul Băncii Naționale a vorbit despre istoria instituției și despre importanța acestei instituții în evoluția țării.
Ce a răspuns Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Rusia răspunde cererilor României de a recupera Tezaurul cu un documentar de propagandă: „Ne sunteți datori"
Consilierul guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile la 3.000 de comune
Un român s-a dus cu un teanc de bancnote arse la BNR. Banca i-a schimbat banii
BNR: Pensiile speciale sunt o cheltuială bugetară insuportabilă
Nu va fi recesiune în 2023, dă asigurări BNR
Mugur Isărescu avertizează în privința prețurilor la energie
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR: „Încă din iulie 1914 guvernul român informa Banca Națională asupra necesităților de bani ale statului, precum și asupra imposibilității de a-i găsi în altă parte decât în bancă. Sprijinul acordat statului român de Banca Națională a început în anul 1914 și a fost reglementat în decembrie, același an.”
Viceguvernatorul BNR Eugen Nicolăescu a prezentat istoria Băncii Naționale care a jucat un rol important și în Marea Unire. În primul război mondial, între anii 1916-1918, BNR împrumutase statul cu peste 1 miliard 600 de mii de lei.
Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR: „Astăzi putem spune că în acei ani grei de jertfă și suferință, de renaștere și miracole, Banca Națională a României și-a îndeplinit misiunea pentru care fusese creată, identificându-se cu destinul național.”
Prof. univ. Mihai Drecin, de la Universitatea din Oradea: „Bihorul a fost și înainte de primul război mondial o zonă unde prioritar a fost comerțul. Sigur, aici erau mari comercianți evreii. În 1901 știm că erau în Oradea 15 bănci, marea majoritate cu capital evreiesco-maghiar și austriac.”
Anul acesta BNR, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației, Asociația Română a Băncilor și ASF au semnat un acord care are ca obiectiv principal elaborarea primei strategii naționale de educație financiară.
Mircea Mureșan, director adjunct în cadrul BNR: „Din cauza neștiinței s-au întâmplat multe tragedii. În România a exist un Caritas, în România au existat bănci care au vegheat la somnul nostru dulce, în România au existat împrumuturi fără acoperire și așa ceva chiar nu trebuie să se mai întâmple.”
La sediul Băncii Naționale a României din Oradea a fost amenajată o expoziție de bacnote și monede românești.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News