Bani europeni pentru conductele şi centralele Oradei
După ce a schimbat vechea centrală pe cărbune şi a modernizat mai bine de 40 de kilometri de magistrale, Primăria Oradea mai vrea 32 de milioane de euro din fonduri europene. Cu aceşti bani vor fi schimbate peste 30 de kilometri de magistrale, vor fi modernizate puncte termice şi vor fi introduse minicentrale. În acest fel, până în 2020 Oradea va fi primul oraş din România care va avea aproape toate conductele principale reabilitate, spune primarul Ilie Bolojan.
În cât timp vor putea începe lucrările la Planșeul Unirii. Anunțul lui Nicușor Dan
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Statul la stat. Brăila își așteaptă bazinul olimpic
Nicușor Dan, despre lipsa căldurii din case: Când e cald afară se pierde, când e frig tot se pierde
Constanța, fără căldură și apă caldă
Cum ar rezolva Ilie Bolojan problemele Bucureștiului
Frigul din școli trimite elevii acasă
Cum a rezolvat Oradea problema termoficării
O tânără a căzut cu mașina într-o groapă, din cauza aburilor. Mărturia șoferiței
Aproape jumătate din suma totală pe care autorităţile locale vor să o acceseze, adică 15,8 milioane de euro, va fi folosită pentru reabilitarea a peste 23 de kilometri de magistrale. În plus, unele reţele secundare vor fi transformate în reţele primare. De asemenea, cei mai bine de cinci kilometri şi jumătate de conducte dintre Oradea şi Sînmartin vor fi schimbate din fondurile proprii ale celor două primării.
"Nu vom mai avea pierderi pe aceste magistrale, ceea ce va face sistemul de termoficare mai eficient şi vom avea un preţ sustenabil la gigacalorie în anii următori", dă asigurări Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Pentru luna martie, Primăria Oradea mai pregăteşte un dosar de finanţare; de această dată pentru a obţine 19 milioane de euro pe care îi va folosi la schimbarea magistralelor şi a reţelelor secundare din cartierul Nufărul. Toate punctele termice din zonă vor fi dezafectate şi înlocuite cu 280 de puncte termice pentru fiecare scară de bloc.
"Aici însă cofinanţarea noastră va fi mai mare. Faţă de 19 milioane de euro estimaţi, cofinanţarea oraşului Oradea este de aproximativ 4 milioane de euro, iar grantul european este de 15 milioane de euro", susţine primarul Ilie Bolojan.
O soluţie asemănătoare au găsit edilii şi pentru zona cuprinsă între Parcul Petofi şi sediul Primăriei Oradea, unde multe dintre punctele termice se aflau pe terenuri private. Şi aici fiecare imobil va beneficia de o mini centrală proprie.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News