Live

Asociația Muncipiilor din România cere o cotă de 66% din impozitul pe venit pentru bugetele locale

Data actualizării: Data publicării:

Primarii marilor orașe din România cer ca anul viitor să le fie alocată o cotă de 66% din impozitul pe venit. În acest fel vor fi compensate pierderile cauzate bugetelor locale de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și de reducerea la 40% a cotei alocate primăriilor din acest impozit. Solicitarea a fost făcută vineri la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România, desfășurată la Oradea.

Cei 35 de primari de municipii aflați la Oradea s-au declarat nemulțumiți că bugetele locale au fost văduvite de sume importante prin reducerea impozitului pe venit și a cotei cele le revine din acest impozit.

Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău: "Nu este normal să nu ai suficienți bani care sunt produși pe raza unităţii administrativ-teritoriale și vă vii să stai cu mâna întinsă la diverse instituții ale statului român care ulterior să finanțeze."

Robert Negoiţă, preşedintele Asociației Municipiilor din România: "Consider că este profund în neregulă să se ia bani din administraţia locală şi să se transfere către administraţia centrală. Guvernul ar trebui să ţină cont de punctul nostru de vedere şi să refacă bugetele aşa cum au fost înaintea anului 2018."

Edilii au convenit să ceară creșterea sumelor alocate administrațiilor locale și județene.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: "Vrem foarte clar 66% din impozitul pe venit să rămână în administraţia locală. 22% merge la Consiliul Judeţean, în momentul în care o să adunaţi de la toate UAT-urile acel consiliu judeţean va avea un buget rezonabil "

Banii alocați consiliilor județene vor fi folosiți și pentru sprijinirea localităţilor cu un buget care nu acoperă în totalitate cheltuielile de funcțiune.

Primarii de municipii au cerut și transparenţă din partea Ministerului Finanţelor în ceea pe priveşte distribuirea şi destinația banilor.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "O companie mare care lucrează intr-un municipiu de exemplu, are sediul fiscal şi este înrregistrat acolo,nu figurează ca plătitor de impozit pe venit către acea localitate, Ministerul de Finanţe nu asigură transparenţa modului în care se constituie aceste sume."

Edilii mai au cerut Ministerului Învățământului ca media minimă de admitere în liceu să fie 5.

Reporter: Claudiu Mihuț / Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse

Creșterea impozitului pe dividende și eliminarea scutirilor din construcții, luate în calcul de Guvern. Ciolacu, nervos pe miniștri

Alegeri locale 2024. Rezultatele pentru primari şi consilii locale sunt gata în proporţie de 99,94%. Rezultatele pentru CJ – 39 din 41

Gheorghe Șoldan, despre cum l-a învins pe Flutur la CJ Suceva: Fostul președinte m-a subestimat

Partenerii noștri