Aproape 150 de orădeni au donat sânge pentru elevele rănite în accidentul din Cluj
Accidentul tragic petrecut duminică, pe Drumul Național 1, între Oradea și Cluj Napoca, în urma căruia doi oameni au murit, iar alte două tinere au ajuns în stare gravă la spital a scos la iveală o situație disperată: centrele de transfuzii din vestul țării nu mai au sânge din grupa A2. Medicii fac apeluri repetate ca oamenii să vină să doneze lichidul vital. La Oradea, situația celor două tinere rănite în accident a mobilizat aproape 150 de persoane care au venit marţi dimineaţă la centrul local de transfuzii.
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Angajații Wizz Air au inhalat vapori toxici în cabina avionului care zbura de la Cluj
Accident grav între un camion și un microbuz pe autostrada A1. Două persoane au fost duse la spital
VIDEO: Cinci morți într-un accident din Suceava. Două mașini s-au ciocnit
VIDEO: Accident între o ambulanță, un autobuz și un autoturism, la Cluj-Napoca
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Misterele din jurul Pădurii Hoia-Baciu din județul Cluj. De ce voia elvețianul care se crede „urmașul lui Dracula” să ajungă acolo
„Nepotul lui Dracula”, șir de infracțiuni în Elveția. Tânărul are un cazier bogat și trăiește din ajutor social
O șoferiță a pierdut controlul volanului și a lovit 13 mașini parcate
"Situația celor două adolescente a mobilizat zeci de tineri, majoritatea colegi de liceu ai acestora. Din acest motiv, Centrul de Transfuzii Sanguine a fost neîncăpător marţi dimineața", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.
"E o colegă de liceu și a fost foarte greu să nu vreau să vin. Mă gândesc dacă aș fi fost în situația ei, aș fi vrut să vină cât mai multă lume", spune un adolescent.
"Câțiva colegi de clasă mi-au spus că au văzut materialul despre accident și ne-am mobilizat, de fapt, mai mulți să venim să ajutăm și noi familia respectivă", a completat o elevă.
Cele două eleve de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea se află în stare gravă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca. Ele au fost rănite după ce mașina în care se aflau a fost implicată, duminică, într-un accident DN1. Aflaţi pe locurile din faţă, părinţii uneia dintre ele au murit.
"Despre una dintre ele, pot să vă spun că este în comă, este cu un Glasgow 3, este în afara resurselor neurochirurgicale și în consecință este un prognostic rezervat. Cealaltă în prezent este internată în terapie intensivă și este detubată, este trează", a declarat Monica Luminița Costin, director de îngrijiri la Spitalul Județean Cluj-Napoca.
Intens mediatizat, cazul celor două adolescente a generat un val de emoţie şi a făcut ca zeci de persoane să vină să doneze sânge. Însă, în restul zilelor numărul donatorilor este foarte redus. De aici şi criza de sânge din vestul ţării.
"Din păcate, criza este cam pe partea de vest a ţării, poate chiar la nivel naţional. Şi Clujul a aşteptat ca grupe anume să sosească de la Oradea încă de săptămâna trecută. Este păcat că lumea reacţionează doar în momente de genul acesta", susţine dr. Ligia Burtă, coordonatorul Centrului de Transfuzii Sanguine Oradea.
În acest moment, din mai multe spitale din vestul ţării lipseşte grupa de sânge A2.
"La noi în spital avem deficienţe la grupa A pozitiv. Restul grupelor sunt acceptabile, ne descurcăm; nu că stăm foarte bine, nu stăm foarte bine, dar ne descurcăm", a precizat Maria Silaghi, directoarea Spitalului Municipal Oradea.
Medicii spun că orice persoană, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, un puls regulat şi o tensiune arterială normală poate să doneze sânge. Specialiştii recomandă chiar o gustare înainte de a dona, însă interzic fumatul şi consumul de alcool în dimineaţa respectivă.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News