After-school , înlocuit de programul "Şcoală după şcoală". Ce presupune acest lucru
Noul cod de etică din învăţământul românesc îngrijorează părinţii, care se tem că nu îşi vor mai putea lăsa copiii la şcoală până la ora 16. "Căutăm soluţii", spun directorii de şcoli, care încearcă să înlocuiască programele tip after-school cu programul "Şcoală după şcoală". Acesta este gratuit, însă legislaţia permite acordarea unor sponsorizări din partea asociaţiilor de părinţi.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Programele de tip after-school din şcoli sunt de ani buni o sursă de venit suplimentară pentru învăţători, dar şi un ajutor pentru părinţi. Aceştia din urmă au unde să îşi lase copiii până la ora 16, timp în care cei mici primesc o masă caldă şi îşi fac temele.
"Facem lecţii până la ora 16. Îmi place când îmi fac temele cu colegii şi când mă joc fotbal afară", spune un elev de clasa a IV-a.
Programul este cea mai bună soluţie şi pentru Georgiana Lădescu, a cărei fetiţă de clasa întâi rămâne în fiecare zi la şcoală, până la ora 4. Mama plăteşte zilnic 21 de lei pentru masă şi învăţător, dar spune că merită.
"- E un avantaj pentru părinţi, mai ales pentru cei care nu au ajutor, care nu au posibilitate să vină să ia copiii.
- Dacă nu ar exista, ce aţi face, ca o ultimă soluţie?
- Nu ştiu, chiar nu ştiu cum m-aş descurca."
Noul cod de etică nu mai permite dascălilor să perceapă vreo taxă pentru aceste activităţi desfăşurate în incinta şcolii. Directorii unităților de învățământ caută deja soluţii pentru această problemă. Cea mai la îndemână ar fi finanţarea programului "Şcoală după şcoală" prin sponsorizări făcute de asociaţiile de părinţi.
"Noi am început deja demersurile, vom avea întâlniri cu părinţii, cu învăţătorii şi vom vedea dacă asociaţia părinţilor doreşte să finanţeze acest program până la ora 16. Deci, se poate, scrie şi în metodologie", susţine Florian Hava, directorul școlii "Dacia" din Oradea.
Noul cod de etică nu le mai permite profesorilor să îşi mediteze propriii elevi, pentru a evita situaţiile în care anumiţi copii sunt avantajaţi în faţa colegilor de clasă. Sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi sunt drastice.
"Acolo unde vor fi sesizări, tocmai această Comisie de etică constituită la nivelul fiecărui judeţ va analiza toate aceste sesizări. Sancţiunile sunt cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale, pornesc de la observaţii scrise până la desfacerea contractului de muncă", spune Alin Iuhas-Novac, șeful IȘJ Bihor.
Ordinul Ministerului Educaţiei, care stabilieşte un set de norme etice în învăţământul din România, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News