Grădinițele, școlile și liceele sunt închise, iar acest fapt se traduce în pierderi uriașe pentru părinți. Puțini au posibilitatea să rămână acasă cu copiii și chiar și așa, veniturile lor ar fi reduse substanțial. Agențiile de bone și afterschool-urile sunt la mare căutare, dar prețurile sunt ridicate.
Guvernul promite că cei care au un copil care face cursuri online, pot să stea cu el acasă. Și să primească și bani în tot acest timp.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii Violeta Alexandru a precizat că un părinte din fiecare familie va primi 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, în situația în care se vede nevoit să rămână acasă, pentru a-și supraveghea copilul care studiază online.
Cei care nu ar putea opta pentru această soluţie, ar putea lăsa copiii cu bunicii sau cu alţi apropiaţi.
O altă varianta ar fi găsirea unei bone. Evident, aceasta este mult mai costisitoare. Prețurile pentru pachetele de servicii oferite de agențiile de bone încep de la aproximativ 1700 de lei pe lună. Aceste pachete includ o garanție de una-două luni, dar și o perioadă de probă.
Pe site-urile de anunțuri există și multe oferte de servicii individuale, care variază între 1500 și 3.000 de lei pe lună, pentru un program de 8 sau 9 ore pe zi. Tarifele variază și în dependență de bugetul familiei, serviciile oferite de bonă, dar și de distanța pe care trebuie să o parcurgă.
Zilele acestea sunt la mare căutare programele de after-school, care nu au fost suspendate. Prețurile sunt mai mici decât pentru bone. Pachetele încep de la 850 de lei pentru programul complet și cresc până la 2100 de lei pe lună, dacă includ cursuri de limbi străine, activități extra-curriculare, transportul elevilor și mai multe mese pe zi.
Există și pachete de patru sau șase ore pe zi, iar costul lor pleacă de la aproximativ 500 de lei pe lună.
Editor : Georgiana Marina