Live

Editorial Pentru fiecare Viktor Orbán ne trebuie o Maia Sandu

Dragos Tudorache Data publicării:
Europarlamentarul Dragoș Tudorache. Foto: gov.ro

De multe ori, lecțiile în viață vin de la cei de la care nu te aștepți, de la cei pe care îi crezi fragili. Vorbim mult despre minuni în politică, deși probabil că e locul cel mai nepotrivit în care să așteptăm așa ceva.

Sunt tentat însă să atribui această etichetă scorului obținut de PAS la alegerile din Republica Moldova. Poate specialiștii, analiștii politici și cei care sunt fini cunoscători ai situației pot spune că era de așteptat, că poate chiar era un scenariu previzibil, imposibil de evitat. Nu cred că cineva a anticipat tot ce se întâmplă la Chișinău, cu excepția Maiei Sandu, dar asta este cu adevărat o minune.

Pentru noi, ceilalți (politicieni, analiști sau simpli observatori ai eveninetelor), ceea ce au reușit Maia Sandu și cetățenii Republicii Moldova este o lecție de democrație.

Puterea lecției pe care ne-a oferit-o cu generozitate Maia Sandu stă în simplitatea ei. Faptul că am asistat la o demonstrație că binele poate să învingă de două ori în mai puțin de un an este dincolo de orice optimism politic. Aveam nevoie de această demonstrație nu doar în România, dar cred că în întreaga Europă.

Știm bine câte provocări macină întregul continent, câte întrebări se pun în mod repetat și cu maximă îngrijorare despre fragilitatea sistemului în care trăim. Suntem amenințați permanent la baza valorilor și crezurilor noastre, ducem un război pe care îl numim hibrid pentru că nu știm cum altfel să numim această agresiune subterană. Iar Republica Moldova este în prima linie, chiar dincolo de linia intereselor noastre centrale.

Într-o lume gri, unde devine aproape imposibil să mai deosebești albul de negru, a venit Maia Sandu cu o perseverență ieșită din comun și le-a arătat tuturor drumul prin păienjenișul pe care lumea occidentală a renunațat de mult să mai încerce să îl înțeleagă, dar să îl și rezolve.

La urma urmei, dacă din perspectiva Bruxelles-ului situația din Ungaria lui Orban e dificilă, cea din Republica Moldova părea oricum puțin rezolvabilă într-un viitor apropiat.

Dar asta, pentru că prea puțini au crezut în Maia Sandu și asta e o lecție importantă pentru Europa. Există oameni buni dispuși să se sacrifice și Europa trebuie să parieze pe ei ori de câte ori are ocazia.

În calitatea mea de raportor pentru Republica Moldova al Parlamentului European, m-am confruntat de multe ori cu problema accentelor care trebuie puse în mesajele privind situația de la Chișinău. Era evident că ritmul reformelor trebuie accelerat și aproape că orice comunicare europeană, indiferent de gradul ei de importanță, repeta permanent acest lucru. Dar era evident că situația e dificilă la Chișinău și că e nevoie de o înțelegere diferită a relației pe care o construim împreună. Ajutorul financiar către Republica Moldova a fost mereu condiționat draconic, pentru că aceasta este politica europeană și e un principiu important pe care trebuie să îl respectăm.

Dar uneori nu te poți opri să nu te întrebi dacă nu ar fi fost nevoie de mai multă înțelegere. Ei bine, această dilemă a fost rezolvată acum printr-o soluție miraculoasă inventată de Maia Sandu. Chișinăul a răspuns prin vocea și votul cetățenilor săi dilemei europene. Uneori e bine să ai mai multă înțelegere pentru oamenii simpli și pentru cetățenii europeni, fie ei între granițile Uniunii, fie în afara lor. Cetățenii moldoveni sunt cetățeni europeni pe deplin, dar care au infinit mai puține drepturi decât cei din cadrul Uniunii Europene. Spre cinstea lor, ne-au arătat că merită pe deplin aceleași drepturi fără niciun fel de îndoială.

Consider că e nevoie de o nouă abordare a politicilor noastre și a modului în care vom trata extinderea și parteneriatele de vecinătate. Dar e bine de ținut minte că doar un context istoric nefericit a aruncat milioane de europeni în afara proiectului Uniunii și că nu îi putem părăsi indiferent de eforturile pe care le avem de făcut.

Simbolic, figura luminoasă a Maiei Sandu se contrapune în aceste zile figurii sulfuroase a lui Viktor Orban.

Uniunea Europeană a oferit o șansă Ungariei pe care un politician a deturnat-o în interes personal, indiferent la nevoile și viitorul propriilor cetățeni. Republica Moldova a primit mult mai puține șanse și mult mai puțin ajutor. Este o fostă republică sovietică, măcinată de scandaluri de corupție și de fragmentare politică zgomotoasă.

Din acest amalgam de neputințe a răsărit Maia Sandu, care a schimbat totul peste noapte. Lecția valoroasă pe care a primit-o întreaga Europă este că trebuie să își aleagă viitorul cu aceeași încredere și voința cu care au făcut-o cetățenii moldoveni. Democrația merită apărată, susținută și ajutată, iar Maia Sandu ne-a arătat că se poate și pentru asta avem a-i mulțumi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

Germania condamnă Rusia pentru „o încercare masivă” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze la prezidențiale

Joe Biden a felicitat-o pe Maia Sandu. Mesajul transmis Rusiei

Maia Sandu a fost sunată de Volodimir Zelenski, care a felicitat-o pentru victorie şi a invitat-o la Kiev

Partenerii noștri