Editorial Din carantina politică ieșim doar împreună
Anul 2020 nu este un an ratat pentru români. Ceea ce vrem să facem cu alegerile din această toamnă depinde doar de noi și, dacă vom lăsa deoparte grupul minoritar al defetiștilor, vom fi în stare să scriem istorie în toamna acestui an.
Astăzi vreau să vă vorbesc despre noi și nu neapărat despre alegerile locale. Vom ieși dintr-o perioadă grea și vom intra într-o altă etapă în care ar trebui să pregătim schimbarea.
Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile bune să ni se întâmple. Ele nu vin în viața noastră cu curierul rapid. Nu poți fi pasiv și să urmărești coletul cu bunătăți ca pe o pereche de pantofi și eventual să te asiguri că ești la adresă când se livrează. Reprezentantul nostru în Parlament, în Primărie, în Consiliul Județean sau municipal nu poate fi doar un simplu curier simpatic, care ne livrează periodic coletul de avantaje și drepturi în schimbul unui vot.
De 30 de ani România a devenit un depozit de promisiuni resigilate și returnate, care tot la 4 ani ne-au fost retrimise cu același colet expirat, dar cu ambalaj nou. Nu mai putem să asistăm la acest joc de ping-pong tolerat de vechile partide.
Este momentul să spunem răspicat ce simțim: că refuzăm să transformăm carantina epidemiologică într-o carantină politică. Anul 2020 va fi anul vindecării noastre politice, anul în care partidele uzate, aflate la putere de 30 de ani, vor fi respinse de anticorpii democrației.
Cetățenii au intuit foarte bine: dacă e instrumentalizată politic, această pandemie riscă să devină pretext pentru o mare manipulare electorală. Pornind de aici ar trebui să înțelegem de ce există un așa mare grad de neîncredere socială, accentuat de gestionarea eminamente politică a unei crize medicale. Dar tot românii văd singuri că, înainte de pandemie, un alt flagel - cel al corupției a fost gestionat politicianist, exact ca și pandemia, cu dublu standard, cu ingerințe de la cel mai înalt nivel, cu interese de grup. Ani de zile, PSD a aplicat o adevărată carantină justiției, în timp ce statul, partidele și instituțiile au fost virusate adânc de tentaculele corupției.
Și acestea toate fiind spuse, vă întreb:
Voi știți ce vreți să faceți în această toamnă? Ce alegeți? Distanțare politică sau mobilizare electorală?
Nu ne-a îngenuncheat o pandemie și – dacă suntem lucizi - nu văd cum ar putea să ne forțeze o manipulare repetată obsesiv, timp de 30 de ani, să alegem pe cine vor ei, cum vor ei și dacă vor ei.
Unii ne vor da în continuare asigurări că se ocupă de sănătatea noastră. Însă vedem și anchetele DNA care vorbesc despre furtișaguri cu materiale medicale. Alții ne vor oferi promisiuni populiste, Raiul pe pământ pentru pensionari și iluzia unui naționalism suveranist de inspirație rusă.
Manipularea principală are la bază următoarea logică: ”voi nu știți ce vreți, nu aveți putere și sunteți slabi, de aceea noi vă arătăm direcția”.
În această toamnă votul nostru ar trebui să elimine acest joc politic.
Pentru că da, votul nostru ne face puternici și ne arată direcția. Și noi știm ce vrem să ni se întâmple.
De ce am alege aceiași actori politici locali care umblă să își schimbe pălăriile? Nu știm deja, oare, că aceeași Mărie ne parazitează structurile administrației locale de ani buni? Vedem mai clar acum, în timp de pandemie, că notorietatea unuia sau altuia aflat la putere sau în opoziție nu este egală cu capacitatea respectivului de a găsi soluții la criza prin care trecem.
Cu ce ne ajută agitația sterilă a primarilor de la București, Timișoara, Iași, Constanța când starea de fapt nu poate fi cosmetizată cu măsuri disperate?
Pandemia a compromis mare parte din anul 2020, dar cu siguranță partidele politice vechi au pus pe butuci tranziția românească de 30 de ani. Vă las pe voi să decideți ce a fost mai nociv pentru familia voastră și pentru voi.
Dacă nu facem efortul să vedem situația la scara celor 30 de ani care au trecut de la Revoluția din 1989 și dacă ne vom lăsa manipulați de jocul electoral PSD-PNL pe tema pandemiei, atunci direcția în care mergem nu va fi nici clară și nici benefică.
Mai mult de 2 milioane de cetățeni români, întorși acum în țară din cauza situației dramatice din Europa, regăsesc ce au lăsat în urmă, acum niște ani, când nu au mai acceptat nici situația lor precară din România, nici mitele electorale și nici pe demagogii care voiau să le arate direcția. Votul lor, al fostei diaspore și al diasporei românești care mai rezistă în alte țări ar putea fi cea mai bună busolă. Opțiunile sunt clare: un vot de dezamăgire sau unul de încredere și speranță.
Pentru clasa politică, anul 2020 ar trebui să fie anul zero al unui nou standard moral. Unul mai înalt. După Marea Unire, România interbelică a fost marcată de generația care s-a călit moral în tranșeele Mareului Război. Verticalitatea acestei generații a fost cu greu înfrântă de regimul totalitar comunist. Sunt convins că după Marea Pandemie, o altă generație politică va deveni acel reper moral de care avem nevoie.
Vom fi o generație a României renăscute și greu de înfrânt.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News