Despre fisc și mahmureală de la corespondenții noștri speciali
„Românii iau cu asalt pensiunile de la munte și cluburile din nordul litoralului. Valorile de trafic în vămi și pe șosele se situează de trei ori peste media normală, hotelierii vor pregăti preparate tradiționale, mii de polițiști vor fi la datorie. Distracția va fi pe cinste, iar petrecerea în toi.”
Televiziunile ne vor oferi și anul acesta fiecare detaliu semnificativ din minivacanța cu punte.
Ah, uitam unul.
„Cât vor scoate din buzunar petrecăreții?” - vom afla cu siguranță tot de la televizor.
Și ușor-ușor facem o punte și către ce ne doare cu adevărat. Ce procent din banii pe care îi vor cheltui “petrecăreții” în această minivacanță va ajunge în cele din urmă să fie fiscalizați?
Zilele trecute, șeful ANAF a fost demisionat (link) deoarece nu a atins ținta de impozite trasată de Ministerul de Finanțe. Ministrul de finanțe este firește mâhnit că lipsesc câteva miliarde imperios necesare. Șeful ANAF demisionar face un contra-calcul (link) prin care arată că e vorba de mai puține miliarde decât apreciază ministrul. Asta în condițiile în care ANAF a încasat cu multe miliarde mai mult decât anul trecut pe vremea asta.
Cum ar spune televiziunile, „aglomerație, claxoane, nervi întinși la maxim” (sic!).
Problema e că disputa publică pe marginea colectării de taxe nu folosește nimănui. Precum știrile cu minivacanța, ni se spune ceva ce știam deja. În cazul fiscalității din România, știam deja că e greu de adunat bani la buget. Știam și că nu e greu să stabilești target-uri din vârful stiloului, mai ales dacă perceptorul este de la alt partid.
Ce nu aflăm defel este cum este sau va fi sau poate fi mai bine pentru cetățean. Căci multe cifre pot fi rostogolite repede și încruntat din toate părțile de la Pristanda încoace. Facebook-ul suporta orice, ba încă facturează fiecare „engagement” care i se produce în ogradă.
Bunul simț știe, însă, zonele care de decenii bune scapă miraculos din calea fiscalizării, nu le voi înșira aici. Bunul simț vede aerul medieval al spațiul privat virtual (SPV), cel poreclit instrumentul suprem al fiscalizării, cel care merge bine doar când este total picat. Bunul simț știe că soluțiile sunt la îndemână, numai consecvența este complicată.
Dincolo de dispute sterile, pentru cetățeni rămâne și după minivacanță și după drama colectării, vorba televiziunilor, “o mizerie de nedescris și munți de gunoaie”.
Conduceți cu grijă, „drumarii avertizează asupra unor lucrări de mentenanță la stratul de rulare din carosabil.” Hai Dinamo.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News