Live

De ce nu merge CTP la Congresul PNL

Data publicării:
Cristian Tudor Popescu. Foto: captură video Digi24

Cristian Tudor Popescu a vorbit, vineri, la emisiunea Cap Limpede de la Digi24, despre evenimentul care stă pe buzele tuturor în ultimele luni: Congresul PNL de mâine. Gazetarul spune că nu va participa la acest „spectacol prost de bâlci” pentru care cetățenii plătesc deja biletul, deși a fost invitat. Totuși, în opinia sa, există un mare câștigător al congresului, și anume patronul localului de lângă Romexpo, care „își va face vânzările pe o lună de zile” din mici și pastramă.

CTP: Știm scopul acestor doi domni care se bat, pentru că ar mai lipsi puțin să se bată și la propriu, având în vedere la ce s-a ajuns, dar încă mai au timp în seara asta sau la noapte. M-au întrebat destui cetățeni cine câștigă: Orban sau Cîțu? Am un câștigător, un mare câștigător. Nu știu cum îl cheamă, este patronul localului de lângă Romexpo, pe care îl știm de ani de zile, este tradițional. Localul unde se mănâncă mici și se bea bere când sunt diverse evenimente.

Am văzut zilele astea un reportaj cu el. Omul era iluminat, transfigurat și a comandat o tonă de mici și pastramă, cu ocazia acestui congres cu 5.000 de oameni. Își va face vânzările pe o lună de acum înainte. Iată marele și sigurul câștigător al congresului PNL.

Am fost și eu invitat, am primit o invitație de la Secretariatul General al PNL. M-aș fi dus și eu, nu am mai fost de mult timp printr-o menajerie d-asta politică.

Claudiu Pândaru: Care a fost, domnule Popescu, ultimul congres de partid la care ați participat?

CTP: Am fost la cel din 2005, cu Iliescu și cu Geoană, când Marian Vanghelie îl alerga pe Ponta pe hol să îl bată. Dar am mai fost la unul, bătălia era între Blaga și Udrea, ultimul congres al PDL. De atunci nu am mai fost, deci ar fi fost interesant să merg la congresul PNL. Dar dacă mă duceam, la ce mă duceam? La o adunare de 5.000 de persoane, într-un spațiu închis. Cum se poate justifica din punct de vedere legal acest congres de către organizatori, adică PNL.

Claudiu Pândaru: Înțelegem că, juridic, există acea regulă cu jumătate din capacitatea spațiului respectiv.

CTP: Corect. Așa am înțeles și eu despre ce este vorba. V-am spus mai devreme că se va consuma o tonă de mici și pastramă la acest congres. Prin urmare, PNL a deschis un restaurant, pentru că în lege scrie că în restaurant ai voie cu 50% din capacitate. <<Aici este peste 10.000, noi suntem 5.000, deci suntem în regulă>>. Da, corect, dar asta este valabil la restaurante. Dacă PNL și-a deschis local acolo este în regulă.

Claudiu Pândaru: Credeți că este o greșeală faptul că acest congres are loc în acest format?

CTP: E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce o să spună oamenii care au limitare la nunți și alte evenimente, când la congres se adună 5.000? Este lesne de înțeles și nu se poate spune în studio cam ce o să zică despre ce fac cei de la PNL. Ducându-mă acolo ar însemna să legitimez ceea ce fac.

Eu aș fi vrut să îi văd, să îi miros un pic, dar nu mă voi duce, tocmai din acest considerent.

Claudiu Pândaru: Cu toate acestea, congresul va avea loc.

CTP: Va avea, cu siguranță. Chiar mă întreb ce anume ar fi putut să împiedice desfășurarea acestui congres. Ar fi avut loc și dacă exploda o bombă atomică pe Valea Prahovei. În 30 de ani am văzut confruntări pentru președinția României, pentru șefie de partid, nenumărate. Pot să spun că aceasta este cea mai acerbă și mai joasă confruntare între două persoane politice pe care am văzut-o în 30 de ani.

Până acum, pe locul 1 erau Năstase și Băsescu în 2004. Nivelul atins atunci a fost remarcabil, acum este peste. Și nici măcar nu e vorba de doi inși din partide diferite, sunt din același partid. Așa ceva nu am văzut niciodată. Au fost contrele între Geoană și Iliescu, între Blaga și Udrea, Ponta și Geoană, dar nu s-a atins nivelul ăsta remarcabil.

CTP: Congresul PNL, un teatru, un spectacol de bâlci

CTP: Acest congres trebuia să se desfășoare chiar dacă ar pieri țara, cam asta a fost lozinca acestui congres PNL. Problema e că țara chiar începe să piară.

Puteați să îmi spuneți că e vorba de teatru, că și acolo s-ar încadra cu 50%, că asta e justificarea. E un teatru, un spectacol prost, un spectacol de bâlci. Problema e cât ne costă biletele, cât ne costă pe noi, cei care ne uităm, și chiar și pe cei care nu se uită. Cu toții vom plăti biletul, îl plătim deja, iar biletul e până la cer.

Există 3 persoane implicate în povestea de mâine: Klaus Iohannis, Cîțu și Orban. Din punct de vedere uman, eu nu aș vrea vreodată să întâlnesc unul dintre acești oameni. Nu vreau să stau de vorbă cu ei, nu vreau să am de-a face cu ei. Din punct de vedere uman, îi detest pe toți trei.

Însă, în 30 de ani, am tot fost nevoit. Niciodată nu am avut o alegere clară în care să spun <<Da, omul ăsta este cinstit, inteligent, bine intenționat, vrea să facă bine României>> și să votez cu inima împăcată. Întotdeauna am avut de ales dintre două persoane mai mult sau mai puțin detestabile, pentru mine, din punct de vedere uman.

Democrația este dură. Trebuie să votezi. Asta e, asta e oferta. În clipa de față nu discutăm despre alte persoane la conducerea PNL, decât Cîțu și Orban. O a treia soluție nu există, trebuie să alegi dintre cei doi.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Partenerii noștri