Live

Editorial De ce avem nevoie de taxă de solidaritate?

Radu Oprea Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Oprea. Foto: INQUAM Photos/George Călin

În ultima perioadă comunicarea publică a fost acaparată de acest subiect, al taxei de solidaritate. De obicei PSD propune ceva, iar apoi PNL încearcă să se delimiteze din rațiuni ideologice, simplificând discuția la conceptul stânga - dreapta.

Nu cu multă vreme în urmă, apăratorii fanatici ai virtuțiilor pieței libere spuneau că liberalizarea pieței de energie va duce la scăderea prețurilor. Nu a fost așa, din contră, am asistat la o scumpire fără precedent a prețurilor la energie și gaze. Partidul Social Democrat a propus încă din august 2021 plafonarea prețurilor. Dreapta s-a scandalizat și a urlat că vom distruge companiile, vom pierde locuri de muncă și nu se vor mai face investiții. Nimic mai neadevărat.

Zeul Profit învingător s-a ridicat pe culmi de neacceptat pentru societate. În fața dezastrului creat de criza energetică, Uniunea Europeană a imaginat diverse scenarii și, în final, a acceptat că taxa de solidaritate este răspunsul adecvat, cel potrivit pentru protejarea consumatorilor casnici și economiei. Reprezentanții dreptei, în fața evidenței irefutabile, au început să susțină cu toată "convingerea" luptă împotriva profiturilor nesimțite, că acestea trebuie impozitate prin suprataxare și chiar (culmea tupeului) că au fost cei care au inițiat acest lucru. Nimic mai neadevărat. Lupul își schimbă părul, dar năravul ba, spune înțelepciunea poporului român.

Pentru că atunci când vorbim despre profiturile pentru care nu se plătesc impozite în România, dreapta susține aceiași retorică: pierdem locuri de muncă, nu se vor face investiții, distrugem companiile.

Am cunoscut foarte mulți antreprenori, în toate domeniile de activitate, și mai mici și mai mari. Ei reprezintă societatea cu bune și rele. Din fericire, majoritatea sunt de bună credință și se conformează voluntar plății impozitelor datorate. Ei sunt cei tăcuți. Cei gălăgioși sunt cei care își "optimizează" profitul și care se jelesc că statul autoritar îi prigonește.

Activitatea antreprenorilor mulți și corecți nu va fi influențată de taxa de solidaritate propusă de PSD. De ce? Pentru că ei o plătesc deja, adică proporția impozitului pe profit raportat la cifra de afaceri este mai mare de 1%. În schimb, ei sunt cei care "beneficiază" de concurența neloială a companiilor care au costuri mai mici, inclusiv prin neplata impozitului pe profitul datorat. O competiție corectă în economia românească presupune același tip de impozitare pentru cei care activează în același domeniu de activitate.

Ce se va întâmpla cu banii strânși din taxa de solidaritate?

Vor susține creșterea veniturilor salariaților. O societate unde peste un milion de lucrători sunt plătiți cu salariul minim pe economie este profund incorectă. Echitatea socială ne obligă să plătim corect prestația muncii depuse. Pentru cei de dreapta, care nu înțeleg aceste valori, le traduc prin faptul că antreprenorii nu vor găsi forța de muncă calificată de care au nevoie dacă nu o plătesc corespunzător. Mâna întinsă către stat nu înseamnă o economie de piață funcțională.

Vor susține educația. Care este singura șansă reală pentru ca cei aflați în deprivarea materială să iasă din sărăcie. Aceasta înseamnă o societate care oferă o șansă egală tuturor cetățenilor. Voi traduce din nou pentru cei de dreapta. Calificarea lucrătorilor în concordanță cu nevoile economiei reale se poate realiza doar prin investiții într-o educație incluzivă. Invățământul dual reprezintă o oportunitate pentru companiile care vor să își specializeze forța de muncă.

Vor susține sănătatea. Accesul tuturor românilor la sănatate este obligatoriu pentru o societate justă, corectă, echilibrată. În traducere pentru cei de dreapta, sănătatea lucrătorilor influențează direct proporțional productivitatea muncii.

În concluzie, taxa de solidaritate este mai mult decât necesară în aceasta perioadă de crize internaționale multiple. Costurile acestora trebuie să fie suportate în primul rând de către cei care extrag profituri nejustificate, nu de către cei mulți care sunt cei mai loviți de aceste crize.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri