Live

Editorial Cum, mă, cu PSD?

Ovidiu Raețchi Data actualizării: Data publicării:

De acord: dintr-o perspectivă analitică, e de evitat să vezi sistemul de partide în termenii unei lupte naive între bine și rău, în care o tabără e integral pură și alta perfect ticăloasă. Dacă e prea multă vreme înfierat și izolat, un partid tinde să se radicalizeze (teoria participare-moderare a fost schițată de Robert Michels încă din anul 1911).

De acord: nu vom putea ține la nesfârșit PSD, partid care reprezintă cel puțin 30% din votanți, la periferia sistemului politic, cerându-i să se reformeze. Un PSD oarecum decent, vag însănătoșit, este de preferat unuia paranoid și isteric, precum cel din ultimele luni ale lui Dragnea.

Dar mai trebuie să curgă multă apă prin dreptul Insulei Belina ca să ajungem acolo. Nu poți lasă PSD-ul, cu trecutul său, să iasă din carantină și să umble liber pe holurile Palatului Victoria, fără să ai garanția – care se obține măcar într-un ciclu electoral – că a scăpat de virusul populismului și căpătat niște anticorpi împotriva corupției.

În ultimii ani ai cuplului Băsescu-Udrea, exista totuși un adversar la care să te raportezi pentru a justifica o apropiere PNL-PSD. Traian Băsescu era în derivă, fiind părăsit chiar și de vechii săi aliați – iar dosarele de corupție înfloreau în cercul său de apropiați. Dar acum? Cine e adversarul acum? Iulian Bulai? Nu există în sistemul politic niciun pericol vag comparabil cu un PSD insuficient însănătoșit în opoziție (AUR fiind o sucursală PSD).

Cum, mă, să te aliezi cu cei care tăceau chitic în zilele Ordonanței 13? Cum să colaborezi cu oamenii care la 10 august spuneau că oamenii și cățeii lui Soros vor să cucerească clădirea Guvernului – având senzația probabil, precum adoratorii naivi ai lui Trump, că dacă intri în zilele noastre cu bâta într-o clădire a puterii, ca la căderea Constantinopolului, preiei automat și puterea?

Cum să aduci la guvernare oamenii care acum doi ani o alegeau lider pe Viorica Dăncilă, care ne-a făcut praf candidatura în Consiliul de Securitate ONU, a vrut să se împace cu Putin și ne-a reprezentant peste hotare la nivelul de limbă engleză al bucătarului pakistanez Babu din Seinfeld?

Cu cei care l-au făcut ministru pe Andrușcă? Cum să îl pui în balanță pe Andrușcă cu Drulă? Cum să accepți, chiar și în glumă, fără să îți sară muștarul, ca PSD să revendice ministerul de Interne după ce parlamentarii lor care conduceau Comisia de Apărare din Parlament au fost acuzați de DNA pentru controlul șpăgilor din vama Nădlac – unde încasările au crescut de 2.500 % după ce rețeaua a fost destructurată?

Au mai existat momente în care PNL a dat să facă pași evident greșiți: Marian Munteanu candidat la primăria Capitalei, de exemplu. Dar întotdeauna a dat înapoi și și-a revenit – pentru că o eroare gravă se simte în stomac, indiferent de ce spun calculele hârtiei.

Așa trebuie să se întâmple și acum.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Partenerii noștri