Live

CTP: În clipa în care voi considera că Digi24 a devenit un post de propagandă, nu mă mai vedeți pe-aici!

Data actualizării: Data publicării:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că postul Digi24 - care în ultima săptămână a fost în centrul unor controverse și zvonuri că ar fi fost „arondat” PSD - rămâne o televiziune decentă și echilibrată și promite că în momentul în care va sesiza că a devenit un post de propagandă, își va întrerupe imediat colaborarea, așa cum a făcut-o deja cu alte trei televiziuni. CTP recunoaște că a avut, de-a lungul celor cinci ani de când colaborează cu Digi24, și o serie de reproșuri de făcut, pentru că s-au făcut și greșeli, dar aceste nemulțumiri sunt legate exclusiv de latura profesională.

Cristian Tudor Popescu: „Colaborez cu Digi24 de patru, cinci ani. Sunt cinci ani de când colaborez cu Digi24 și pot să vă spun că m-am aflat aici, la Digi24, și nu în altă parte, tocmai pentru că a fost și este și în acest moment un post echilibrat de televiziune, un post decent - calitate uriașă în ziua de astăzi - și un post axat pe jurnalism, și nu pe propagandă.

Că se fac greșeli în postul Digi24 - se fac. De pildă, cu acest Iordache, problema e că persoana, jurnalistul care l-a intervievat n-a știut cum să-i întrerupă retorica găunoasă, minciunile, dezinformările, pe care le practică ca orice politician. Nu numai Iordache face asta. Și dacă un jurnalist nu este în stare să îl taxeze, să îl mențină în limitele logicii, în limitele probării cu argumente a ceea ce spune, să-i blocheze insultele, să-i blocheze afirmațiile nefondate, lipsite de orice justificare, atunci înseamnă că acela este un jurnalist prost. Și am văzut astfel de cazuri la Digi24, v-am și spus de mai multe ori: când invitați mistreți de-ăștia - nu numai din PSD, toți, fiecare politician vrea să-și plaseze ouăle, când vine, pe ecran - puneți-le în față niște jurnaliști pe măsură.

De ce e supărat CTP pe site-ul Digi24

Am multe alte nemulțumiri profesionale - pe care, iarăși, le-am transmis aici, la Digi - în legătură, de pildă, cu site-ul. S-a spus acum că a fost dată afară conducerea site-ului - nici nu știu cine era conducerea asta a site-ului, dar sper că dacă se schimbă ceva pe acolo, să nu mai văd transcrieri aberante, prostie floridă: luat ce spun aici cu dumneavoastră și transcris pe site, făcut știre, știre care se duce după aceea ca pe șine, nemodificată, cu toate tâmpeniile, pe nu știu câte site-uri. Și acolo, se alterează la 180 de grade ceea ce spun. Recent, spuneam marele dușman al Hollywood-ului, Donald Trump. Ce apare? Marele Donald Trump! Tot aia, nu?

Greșeli gramaticale, topici aberante de frază, pe care eu nu le-aș face niciodată, toate astea s-au produs în site-ul ăsta, Digi24. Și am și altele. Dar exclusiv de natură profesională.

Eu am încetat colaborarea în anii din urmă, începând cu 2012-2013, cu Antena 3, cu România TV și cu Realitatea TV. Am colaborat cu aceste televiziuni. Până într-un anumit moment. Până când nivelul de propagandă a depășit cu mult nivelul jurnalistic din aceste televiziuni. Propagandă - fiecare în direcția ei, fiecare dintre aceste trei televiziuni își are propaganda orientată cum crede de cuviință. Și nu trebuie să dispară pentru asta (aluzie la o postare a filosofului Mihai Șora - n.r.) Asta e, așa doresc să facă.  Deci, eu am încetat colaborarea cu fiecare dintre aceste trei televiziuni din acest motiv.

În clipa în care voi considera că Digi24 a devenit un post de propagandă, să n-aveți nicio îndoială: nu mă mai vedeți pe-aici, prin studio. În clipa de față, nu este cazul de așa ceva, Digi24 rămâne un loc - încă - curat și bine luminat, cum zicea Hemingway”.

Citiți și:  Ce este presa „zisă”? Sfaturile lui CTP pentru tinerii jurnaliști

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CNA, apel împotriva violenței la adresa ziariștilor: „Protejați jurnaliștii de mesaje agresive și de instigare la ură”

54 de jurnalişti au fost ucişi în 2024, dintre care o treime în Fâşia Gaza (raport)

Jurnalism vs activism. „Peisajul mass-media s-a schimbat dramatic. Etica ne cere să ne controlăm opiniile în activitatea profesională”

Viața unui jurnalist într-un oraș aflat sub asediul rușilor: Nu înțelegeam dacă Ucraina mai există. Era nevoie de informații ca de apă

Partenerii noștri