Live

Restabilirea umanității în Fâșia Gaza

Reuven Azar Data actualizării: Data publicării:
Reuven Azar, ambasadorul statului Israel la București.

În iunie 2007, Organizația teroristă Hamas a preluat în mod violent controlul asupra Fâșiei Gaza. Acest lucru s-a întâmplat la mai puțin de doi ani de la retragerea completă a Israelului. Din acel moment, Hamas a început să construiască o capabilitate militară menită să distrugă statul Israel. Mulți israelieni, inclusiv eu însumi, am crezut sincer că, prin preluarea controlului asupra populației din Gaza, Hamas va trebui să găsească un echilibru între obiectivul său declarat de a ne elimina, pe care noi îl consideram destul de nerealist, și bunăstarea populației palestiniene.

Mergând rapid înainte, până la 7 octombrie, am realizat în sfârșit cât de mult ne-am înșelat. Ne-am înșelat amarnic! După mai bine de 16 ani de când se află la conducere, Hamas continuă să fie o organizație teroristă barbară. Aceasta a înrobit sistematic fiecare aspect al vieții civile din Gaza de dragul mașinăriei sale de război și a folosit opresiunea dură pentru a-și promova agenda criminală. Agenții lor au folosit munca forțată a copiilor din familiile sărace din afara Hamasului pentru a săpa tuneluri. Întregul sistem educațional a fost subjugat agendei lor jihadiste, de la grădiniță până la universitate. Fiecare produs care intra în Fâșia Gaza sau care era introdus ilegal prin tuneluri pe sub frontiera egipteană era taxat de Hamas. Orice ajutor umanitar internațional a fost fie furat de Hamas, fie distribuit în funcție de prioritățile lor. Lucrătorii organizațiilor internaționale de asistență au fost fie recrutați de Hamas, fie intimidați pentru a coopera cu Hamas. Alții au fost pur și simplu păcăliți sau a trebuit să accepte faptul că sunt înșelați deoarece era singura modalitate de a continua să ajute poporul palestinian.

Strategia câștigătoare a Hamas a fost aceea de a compensa dezavantajul lor militar prin abuzarea oricărei norme acceptate la nivel internațional. Și-au înglobat cartierul general sub și în interiorul spitalelor, și-au plasat muniția, fabricile de arme, obuzele și rachetele în moschei și în școli, în apartamente private, sub paturile copiilor. Hamas a folosit ambulanțele pentru a transfera teroriștii. Și mai sunt multe exemple, dar cred că ați înțeles ideea.

Atacul Hamas din 7 octombrie a avut două etape. În prima etapă, susținut cu baraje de rachete, Hamas a efectuat un raid barbar asupra Israelului, care a inclus uciderea nediscriminatorie a civililor și alte atrocități, cum ar fi mutilarea, violul, decapitarea și luarea de ostatici civili. Scopul acestei etape a fost de a insufla teroare și frică în inimile și în mințile israelienilor pentru generațiile următoare. De aceea, teroriștii și-au înregistrat propriile crime. A doua etapă a fost de a provoca Israelul la o înfrângere în interiorul Fâșiei. Mizând pe cartea ostaticilor, ei încă mai speră să stopeze operațiunea Israelului și să-și declare victoria. De asemenea, ei se bazează pe comunitatea internațională pentru a opri Israelul și de aceea, așa cum au recunoscut public liderii lor, uciderea a cât mai mulți palestinieni va provoca o asemenea indignare internațională încât Israelul va fi forțat să se oprească înainte de a-și duce la bun sfârșit misiunea.

De aceea, eforturile reale ale Israelului de a-i ține pe palestinienii neimplicați departe de pericol au fost zădărnicite de Hamas și au avut doar rezultate parțiale. Scopul Hamas este de a se menține pe linia de plutire până la o încetare permanentă a focului și de a recâștiga, imediat după aceasta, controlul asupra Fâșiei Gaza pentru a planifica următorul atac asupra Israelului, fie chiar din Gaza, fie din Cisiordania.

Trebuie să recunoaștem deschis că prima etapă a atacului Hamas a fost executată în mare parte conform planului lor. Este o lecție grea pe care va trebui să o învățăm în Israel. Nu vrem ca acest lucru să se întâmple din nou pe frontul de nord cu Hezbollah sau oriunde altundeva. Întrebarea este ce se va întâmpla de acum înainte. Nu există prea multe vești bune pe care să le aducem acasă de Anul Nou, așa cum se spune, în afară de faptul că Forțele de Apărare israeliene acționează în forță și în mod sistematic pentru a dezmembra capabilitatea militară a Hamas și a altor organizații teroriste. Cu toate acestea, există un sentiment puternic atât în Israel, în Occident, cât și în rândul țărilor pragmatice din lumea arabă, că pentru a restabili umanitatea, securitatea, ajutorul și reconstrucția pentru oamenii din zona noastră, Hamas trebuie învinsă.

Trebuie să arătăm clar oricărei organizații teroriste că atrocitățile și crimele precum cele comise de Hamas-ISIS se plătesc scump - eradicarea militară completă. Dacă Israelul nu reușește să învingă Hamas -și pe islamiștii radicali din Orientul Mijlociu-, Europa și alte părți ale lumii ar putea suferi atacuri similare. Succesul nostru depinde în principal de determinarea soldaților noștri. Dar dacă dorim să schimbăm situația pe termen lung, fără a rămâne în Gaza pentru totdeauna, și să ajutăm la crearea unei auto-guvernări palestiniene decentă, vom avea nevoie de o abordare diferită din partea Comunității Internaționale. Gata cu țările și organizațiile internaționale care se predau teroriștilor sau care îi tolerează. O cerere clară de reformă în cadrul Autorității Palestiniene, inclusiv schimbări în sistemul educațional și stoparea totală a plăților către teroriști și familiile acestora. Lansarea unui program serios de deradicalizare. Fără aceste schimbări, palestinienii și israelienii vor continua să sufere și s-ar putea îndrepta direct spre un nou război.

Ne încurajează faptul că România se opune Hamas și susține dreptul nostru la autoapărare. Întocmai ca România, liderii Uniunii Europene au emis o puternică decizie consensuală în această privință. În urma atrocităților din 7 octombrie și a modului în care au decurs reacțiile, mulți europeni înțeleg acum și mai bine prețul eșecului în a combate elementele teroriste radicale. De aceea, cooperarea în confruntarea cu extremismul violent nu va face decât să se intensifice.

Pe măsură ce se apropie anul 2024, mesajul nostru nu este unul foarte optimist, dar este clar. Putem restabili umanitatea în Gaza și în regiunea noastră. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fim hotărâți să învingem Hamas, să ne aducem ostaticii înapoi acasă și să colaborăm cu prietenii noștri pentru a crea un viitor mai bun pentru noi și pentru vecinii noștri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Partenerii noștri