Specialist în fenomene meteo extreme, despre cel mai „negru scenariu” pentru clima din România: Ce fenomene vor afecta nordul și sudul
De la începutul anului, 15 recorduri de temperatură au fost doborâte la nivel global, iar cel puțin zece țări au înregistrat peste 50 de grade Celsius. Schimbările climatice sunt responsabile atât de caniculă, cât și de fenomenele meteorologice extreme. Iar acesta este dor începutul, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, care a vorbit pentru Digi24 și despre cel mai „negru scenariu” pentru clima din România.
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Prima ninsoare în Capitală din acest sezon. Meteorologii anunță cum va fi vremea până la finalul săptămânii viitoare
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Trei anotimpuri în câteva zile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
Un ciclon islandez face ca temperaturile să scadă chiar și cu 15°C
Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme: „Putem spune că este doar începutul pentru că vom vedea de acum încolo astfel de recorduri de temperaturi vor fi doborâte, dar și altfel de recorduri, pentru că putem să vorbim despre precipitații, număr de furtuni într-un an, dar în general se referă la temperaturi. (...)
Este o zicală în comunitatea climatologilor: „S-ar putea ca vara aceasta să fie cea mai rece din cele care vor urma”, pentru că suntem pe trendul acesta crescător al temperaturilor. Și cel mai mare impact pe care îl observăm în prezent este partea aceasta de valuri de căldură cu un impact mare asupra sănătății și asupra ecosistemelor. Iar apoi partea de creștere a nivelului oceanelor, creșterea acidificării oceanelor.
În România, cel mai negru scenariu este să avem mult mai multe valuri de căldură decât în prezent și să avem furtuni care să producă cantități mari de precipitații față de ce eram obișnuiți în trecut, ceea ce înseamnă că o să favorizeze apariția inundațiilor severe și să avem furtuni cu grindină de mari dimensiuni. Iar lucrurile acestea sunt distribuite cam așa: în partea de sud o să avem din ce în ce mai multe valuri de căldură, în partea de nord din ce în ce mai multe furtuni cu vânt intens și cu grindină de mari dimensiuni. Și asta în următorii 10, 15 ani. ”
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News