Live

Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marius Mătreață, director de prognoze la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), a declarat luni, la Digi24, că în zona Dobrogei, care a fost afectată de inundații severe în ultimele zile, din punct de vedere climatologic există riscul să se înregistreze, într-un timp relativ scurt, 12 – 48 de ore, cantități de precipitații deosebit de mari și cu intensitate foarte ridicată care generează probleme de viituri rapide cu efecte severe de inundații locale. Acesta a spus că la nivelul lunii septembrie, din punct de vedere al debitelor medii lunare, „va predomina un regim sub 30% față de valorile normale pentru această perioadă pentru majoritatea bazinelor hidrografice, deficitul cel mai sever rămânând în continuare pe majoritatea bazinelor hidrografice din estul și din sudul țării”. Directorul din cadrul INHGA spune că „undeva în a doua parte a lunii noiembrie” debitele râurilor vor ajunge la valori normale sau cel puțin peste valori de 50% predominant la nivel național.

„În ultimele 24 de ore, am mai avut precipitații în zona bazinelor hidrografice din Dobrogea, în general moderate cantitativ. Cantitățile cele mai mari au atins și depășit 20 l/mp dar, din fericire, nu în bazine hidrografice din sud-estul județului Constanța care au fost afectate foarte sever în ultima perioadă.

Am avut în vigoare o atenționare hidrologică până în această dimineață la ora 9.00. În momentul de față, precipitațiile au încetat.

Nu estimăm pentru următoarele 24 – 48 de ore posibilitatea producerii de alte fenomene hidrologice periculoase nici la nivelul bazinelor hidrografice din Dobrogea, județele Constanța și Tulcea dar nici în alte zone la nivel național.

Am mai avut astfel de situații și istoric ele s-au înregistrat în zone diferite. Este o zonă unde climatologic avem acest risc de a înregistra într-un timp relativ scurt, 12 – 48 de ore, cantități de precipitații deosebit de mari și cu intensitate foarte ridicată care generează probleme de viituri rapide cu efecte severe de inundații locale.

În prima jumătate a lunii septembrie va persista tendința de deficit pe râurile interioare și la nivelul Dunării. Vom avea, conform estimărilor noastre, la nivelul lunii septembrie, din punct de vedere al debitelor medii lunare va predomina un regim sub 30% față de valorile normale pentru această perioadă pentru majoritatea bazinelor hidrografice, deficitul cel mai sever rămânând în continuare pe majoritatea bazinelor hidrografice din estul și din sudul țării.

În a doua parte a săptămânii așteptăm o serie de precipitații în zone de munte și într-o parte din bazinele hidrografice din vestul țării, care să atenueze fenomenul de scădere a debitelor în aceste zone, mai ales în vestul țării, unde acum e zona unde așteptăm în continuare scăderi semnificative, mai ales ca urmare a temperaturilor deosebit de ridicate pentru această perioadă.

Dacă ne referim la o situație normală, nu prognozăm foarte rapid. Așteptăm, conform ultimelor date, o estimare graduală, treptată, mai ales începând cu luna octombrie și undeva în a doua parte a lunii noiembrie să ajungem spre valori normale sau cel puțin să ne situăm peste valori de 50% predominant la nivel național, deși este puțin probabil să avem această revenire pentru bazinele hidrografice din estul țării, acolo unde deficitul a fost de lungă durată”, a afirmat Marius Mătreață.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Urmările potopului din Galați: 7.000 de case distruse de apele învolburate. DN25 s-a transformat într-un lac ce se întinde pe kilometri

77 de tone de detergent contrafăcut au fost reţinute de inspectorii vamali din Constanța

România, sub amenințarea apelor. Avertizări meteo pentru zonele afectate deja și nou risc de inundații. Care e situația în Europa

Nivelul Dunării crește alarmant și oamenii se tem că vor ajunge în situația sinistraților din Galați: „Să ia măsuri înainte de a veni”

Partenerii noștri