Începe sezonul tornadelor în România. Care sunt zonele în care se produc aceste fenomene extreme și cum să ne ferim
Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice. Unul dintre aceștia este Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme. El a vorbit la Digi24 despre zonele în care au loc tornade în România.
Accident grav în județul Alba: un autobuz cu 42 de persoane și un autoturism s-au ciocnit
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
"Cuptoare pe roți". Canicula, un calvar pentru călătorii din Timișoara care circulă cu autobuzele și tramvaiele vechi
Panică în Oradea
Caz revoltător la Craiova. Momentul în care o tânără cu dizabilități este umilită de un șofer de autobuz
Imagini înfiorătoare cu o tornadă care distruge o clădire în 10 secunde
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
O tornadă a făcut ravagii în China
Un bărbat a fost prins de polițiști în timp ce fura telefonul unei femei când urca în autobuz
Sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie, iar din datele colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc în luna mai. Sunt însă și ani, precum 2020, în care sezonul tornadelor începe mai târziu, în condițiile în care nu a fost încă raportat niciun astfel de fenomen pe teritoriul țării.
„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanșa sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu.
El a adaugă că și în România au apărut „vânătorii de tornade”, oameni care urmăresc și merg să fotografieze și să filmeze fenomene meteo extreme, iar specialiștii se bazează pe raportările acestora pentru a stabili harta tornadelor din România.
Antonescu a explicat, în acest context, de ce au fost raportate mai multe tornade în ultimii ani.
„De la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România și au fost, practic, ignorate. Chiar dacă ele s-au produs, au fost raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever”, a explicat Antonescu.
El a spus că, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, au fost raportate peste 50 de tornade în România, inclusiv una care a avut loc în București.
„După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa. Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție”, a spus Antonescu.
Deși, de obicei, în România se înregistrează cele mai multe tornade în luna mai, anul acesta nu fost încă raportată niciuna pe teritoriul țării. În Europa, în schimb prima tornadă a avut loc chiar în luna ianuarie.
Specialistul a explicat și ce trebuie să facă oamenii în momentul în care în apropiere de ei are loc un astfel de fenomen.
„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc.
Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News