Live

Codurile de vreme rea continuă și luni. În Dobrogea este cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice

Data actualizării: Data publicării:
Avertizare meteo de ploi torențiale și vijelii. Foto: Guliver/GettyImages

Ploile și instabilitatea atmosferică vor continua și în următoarele 24 de ore. Meteorologii sunt așteptați să actualizeze alertele de vreme rea luni dimineața, însă în această săptămână, România va trece de la o extremă la alta: vin canicula și disconfortul termic.

O parte din codurile de vreme rea expiră luni dimineața, la ora 2:00. Va rămâne în vigoare, însă, până luni seară, la ora 22:00, un cod galben pentru Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și zonele montane, în care vor continua fenomenele de instabilitate - ploi abundente, ce pot depăși 20-30 de litri pe metrul pătrat și izolat 40-50 de l/mp.

Luni dimineața, meteorologii vor face o actualizare a situației.

„Este posibil să menținem, pentru zona Carpaților Meridionali și Orientali un cod portocaliu, pentru că în zonele montane sunt așteptate cantități de apă mai însemnate, care să depășească, la nivel local, 20-30 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 40-50 de litri pe metru pătrat, iar în partea de est și sud-est un cod galben”, a declarat duminică seara, la Digi24, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Citiți și: Zone întregi din estul țării, devastate de inundații

21 de avertizări nowcasting într-o zi

Meteorologii au emis numai duminică 21 de avertizări de vreme severă imediată, de tip nowcasting, dintre care 6 au fost de tip cod roșu - trei pentru județul Tulcea, unul pentru Bacău-Vrancea, apoi pentru Brăila - Galați și încă unul pentru județul Galați.

În zonele respective deja se acumulaseră, în medie, peste 60-80, chiar 90-100 de litri pe metrul pătrat și se anunțau noi ploi ce puteau aduce alți 35-45 de litri suplimentari pe metru pătrat.

O astfel de perioadă îndelungată de ploi nu este însă fără precedent pentru România. Luna iunie a anului 2020 a fost a patra lună cea mai ploioasă din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o cantitate medie la nivel național de 131,4 litri pe metru pătrat, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Dobrogea, de la o extremă la alta

Acum, în această lună iunie 2021, ne apropiem de media climatologică, la nivel național, însă pentru partea de sud-est și est a țării sunt cantități peste medie.

Dobrogea, de pildă, înregistrează cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, la polul opus cu anul anterior, când aici am avut cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice.

Inclusiv pentru Capitală vorbim de cantități care, la toate cele trei stații meteorologice, au înregistrat valori, în medie, de la începutul lunii iunie până în prezent, mai mari de 100 - 130 de l/mp.

Nu în ultimul rând, pentru Muntenia și Moldova, pe parcursul întregii săptămâni, începând de marți, au fost zilnic alerte meteorologice de cod galben și portocaliu, plus coduri roșii de tip nowcasting, care au luat în considerare valorile de precipitații, care în această parte a țării au depășit 100-150, chiar și 200 de litri pe metru pătrat, a explicat meteorologul Elena Mateescu.

După ploi, vin canicula și disconfortul termic

De luni, 21 iunie 2021, vremea se încălzește, însă. Mai mult, România se va confrunta cu primul val de caniculă din vara 2021.

Fenomenul supărător va fi disconfortul termic determinat de umezeala excesivă din aer. Alertele meteorologice pentru disconfortul termic accentuat ar putea veni chiar începând de marți.

„Vom înregistra, la scara întregii țări, valori maxime în jurul a 36 de grade Celsius, iar vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, izolat caniculară în partea de vest și sud-vest. În Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei se pot consemna valori de 36 de grade. În restul țării, acolo unde este posibil să mai avem perioade de instabilitate atmosferică, maximele nu vor depăși probabil 23-25 de grade. Însă de miercuri vremea va continua să se încălzească în aproape toată țara, va deveni caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, local în Transilvania și Maramureș, precum și în restul țării”, a anunțat Elena Mateescu.

Mai mult, disconfortul termic va fi accentuat, pentru că valorile de temperatură în creștere, asociate și cu un grad de umezeală a aerului în nanosferă, vor determina un indice temperatură-umezeală care cu siguranță va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, a precizat directorul ANM.

„În același timp, însă, este posibil să vorbim și de fenomene meteorologice severe de tip convectiv (furtuni - n.r.), pentru că deja ingredientele se vor întruni și este posibil să mai avem averse torențiale, vijelii și căderi de grindină în zonele montane, în zonele de deal, dar nu excludem să avem și în zonele sudice, centrale și estice ale țării”, atrage atenția meteorologul.

Joi, însă, s-ar putea atinge 38 de grade Celsius în jumătatea vestică a țării.

Cum va fi vremea la mare

La mare va fi mai mult soare, ploile vor fi în diminuare. Valorile de temperatură în zona litoralului vor fi în creștere.

Dacă luni valorile așteptate pe litoral sunt de 22 de grade, de la mijlocul săptămânii și spre finalul ei vor fi 25-26, poate chiar 27 de grade Celsius.

Și temperatura apei mării, care în aceste zile nu a înregistrat mai mult de 18 grade Celsius, va începe să crească de la mijlocul săptămânii și va mai câștiga 2-3-4 grade, spune Elena Mateescu.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum va fi vremea în țară, până pe 12 ianuarie. Meteorologii au emis prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în noaptea de Revelion

Criza climatică globală a expus oamenii la încă șase săptămâni de caniculă periculoasă în 2024

Meteorologii se așteaptă la vreme mai caldă și fără ninsori de Revelion. Estimările ANM pentru luna ianuarie

Partenerii noștri