Live

AccuWeather, prognoză de tornadă în Bucureşti. Explicaţiile din spatele acestui anunţ în premieră

Data actualizării: Data publicării:
Meteorologii avertizează că în România vom fi mai multe fenomene extreme vara, mai multe tornade și mai multe inundatii FOTO amator

Persoanele care au pe telefonul mobil o aplicaţie de starea vremii, de prognoză meteo mai ales, au avut astăzi surpriza vieţii lor. Una dintre aplicaţii ne anunţă că în următoarele 24 de ore ar putea fi o tornadă în Bucureşti. Este alertă meteo de vreme severă în toată ţara. Meteorologii anunţă vijelii, ploi torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină, de duminică seară şi până miercuri dimineaţă. În plus, un val de aer polar este aşteptat peste România. Luni, în nordul şi în vestul ţării, meteorologii spun că termometrele nu vor mai depăşi 14 grade Celsius, iar de marţi, răcirea se va simţi şi în celelalte regiuni.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.

„Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu.

El a spus că a mai fost o tornadă în Bucureşti, în 1985, destul de puţin intensă, dar care a produs câteva pagube.

„Se poate produce o tornadă în Bucureşti, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe.

Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a declarat Bogdan Antonescu.

Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia: „Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar. Există percepţia că nu se produc în Europa, aşa că atunci când îl vezi zici că e altceva. Publicul nu e pregătit pentru tornade”.

Ce trebuie să facă oamenii care ajung în preajma acestor fenomene meteo extreme

Bogdan Antonescu a explicat că oamenii trebuie să se adăpostească, să nu stea în apropierea geamurilor, întrucât apar perturbaţii ale presiunilor.

„În Europa, lumea se apropie de ele, vor să facă fotografii. Asta nu se face. Pe undeva e de înţeles, pentru că publicul nu e pregătit.

Nu conduceţi spre tornadă, nu fotografiaţi de aproape!

E bine să circule informaţia, să se facă fotografii, dar de la distanţă mare. Mai bine să obţină o fotografie de la distanţă mare decât să fie în apropiere, în cumulul de praf şi de alte materiale”, a spus specialistul.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cod galben de ninsori viscolite și vânt puternic. Care sunt zonele afectate și cum va fi vremea în Capitală HARTĂ

Cum va fi vremea de sărbători. Estimările meteorologilor pentru următoarele patru săptămâni

Cel puţin 34 de morţi în Mozambic din cauza ciclonului Chido: pagube majore și apeluri la ajutor internațional

Cod portocaliu de viscol în zone din 14 județe. Care sunt zonele vizate de cod galben de vânt puternic și polei HARTĂ

Partenerii noștri