În ultimul timp, meteorologii au atras atenţia că se vor înmulţi şi se vor intensifica fenomenele de vreme extremă, principalul motiv fiind activitatea umană care modifică tot mai puternic natura la nivelul întregului glob. Iar zona ţării noastre nu este ferită de aceste fenomene. Doar în primele trei zile ale acestei luni s-au emis zeci de mesaje de avertizare meteorologică şi hidrologică, cod galben, portocaliu şi chiar roşu.
Alina Manolache, jurnalist Digi24: Dumneavoastră ați prevăzut elementele care duceau la o furtună, dar ca să puteți spune că este vorba despre o tornadă, este posibil?
Elena Mateescu, Director General al Administraţiei Naţionale de Meteorologie: Ca să putem indica o tornadă este confirmarea în teren. Tuba care face practic unirea cu solul, aceea este formarea acestei tornade și aceea noi o vedem pe radar doar din perspectiva condițiilor favorabile de producere.
Alina Manolache: Cine vă poate ajuta din teren?
Elena Mateescu: Din teren ne pot ajuta pentru consemnare voluntari, ne poate ajuta personalul de la stațiile meteorologice. Dar nu avem voluntari, noi avem personal la stații. Dacă se întâmplă între stații, consemnarea se poate face, așa cum s-a întâmplat de altfel, prin ceea ce a apărut în mediul online și în mass-media.
Alina Manolache: Oamenii trimit la televizor imaginile sau pun pe Facebook. Pot trimite la ANM?
Elena Mateescu: Pot trimite la ANM (Administrația Națională de Meteorologie) imagini și confirmări cu astfel de fenomene, mai ales dacă sunt emise avertizări de cod portocaliu, care, în dinamică, poate fi transformată într-o avertizare de cod roșu dacă pe radar se văd în evoluție posibilitatea agravării mesajului. Oamenii pot trimite imagini la adresa de email relatii@meteoromania.ro, sau pot suna direct la dispeceratul ANM, sunt numerele publice pe site-ul Administrației.
Voluntarii care pot să sune și la 112 în condițiile în care semnalează un fenomen meteo sever ca acesta.