Produse tradiționale românești. Secretul unui salam bănățean autentic
În ultimii ani, românii au început să primească cu scepticism mezelurile despre care au aflat că sunt nesănătoase și pline de conservanţi. Sunt însă și fabrici care respectă rețetele transmise de-a lungul câtorva generații. Una dintre acestea este în Caraş Severin şi foloseşte doar carne, condimente și fum pentru salamul bănăţean.
Sarmalele, vedete la o emisiune TV în Spania
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Operaţiunea „Ghost Gun”
O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
100 de kilograme de carne de porc pentru 70 de kilograme de salam. Iar carnea de porc e doar ceva mai mult de jumătate din rețetă. Pentru un salam bănățean autentic mai e nevoie și de carne de vită și de condimente potrivite. Singura parte netradițională: amestecul nu se mai face cu mâna, ca în urmă cu 100 de ani. Abia aici intervine tehnologia.
Daniel Kosztner - director producţie fabrică mezeluri: „Se umple într-o membrană naturală necomestibilă, se pune clips, după care se agaţă pe ramă pentru a fi afumat şi maturat”.
Urmează cel mai important pas: afumarea, în condiții speciale, timp de mai multe zile, cu lemn tare.
Daniel Kosztner: „Durează 3 zile după care produsul este scos şi mers într-o condiţionare unde mai stă 21 de zile până este la final. (...) Se foloseşte rumeguşul numai de lemn de esenţă tare, fag şi cireş”.
Chiar dacă se face cu mașini moderne, în ambalajul care ține pasul cu vremurile - conținutul este la fel ca în urmă cu un secol.
Daniel Kosztner: „Produsul are peste 60% carne de porc în el şi 10% carne de vită şi restul slănină. Condimentele sunt naturale şi aşa arată produsul finit. De peste 25 de ani noi facem acest salam bănăţean şi este unul dintre cele mai bune produse ale noastre. Foartă multă carne, foarte multă şi foarte condimentat”.
Lădițele pline cu mezel ca pe vremuri sunt încărcate apoi în camioane care le distribuie magazinelor. Salamul tradițional și curat, fără chimicale, e tot mai la modă printre români. Această fabrică vinde 30 de tone de salam bănățean în fiecare lună.
Citiți și:
Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM
Produse tradiționale românești. Țuica de Cireșu i-a cucerit pe străini
Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană
Produse tradiționale românești. Cum se fac adevărații cârnaţi de Pleşcoi
Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare
Ghiudemul tătăresc, produs tradițional românesc
Produse tradiționale românești. Secretele plăcintei pădurenești, o reţetă de pe vremea dacilor
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News