Live

Victor Rebengiuc, în dialog cu Nicușor Dan: "Vă votez din 2012"

Data publicării:

Nicușor Dan a avut o discuție pe Skype cu marele actor Victor Rebengiuc care este și un susținător deschis al candidatul dreptei pentru funcția de Primar al Capitalei. Temele discuției au fost, în special, cele legate de București, de felul în care orașul a trecut prin toate epocile recente care i-au marcat existența.

"Vă votez din 2012"

Cunoscutul artist  nu a ratat ocazia, chiar în debutul discuției, de a-i spune lui Nicușor Dan că-l va vota, pentru a treia oară. Cu această ocazie, candidatul susținut de PNL și USR PLUS la Primăria Capitalei și-a amintit că, în trecut, Victor Rebengiuc a fost mai mult decât votant și a figurat chiar și printre donatorii campaniei sale.

Discuția a pornit, firesc, de la locurile care i-au marcat existența omului Victor Rebengiuc. Maestrul a povestit cum a copilărit în zona Pieței Chirigiu, la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Calea Rahovei și pe strada Mihai Vodă, stradă care a dispărut în anii 80 la ordinul lui Ceaușescu pentru a face loc Centrului Civic.

Bancuri despre sovietici și cartiere demolate

Când s-a ajuns la subiectul perioadei comuniste, marele actor a rememorat propaganda sovietică, ocazie cu care Nicușor Dan și-a amintit un banc mai vechi, care suna așa: "Cum a descoperit nu-știu-ce inventator rus radioul? Era în pat, a ridicat pătura și l-a descoperit sub pătură"

Mai departe, cei doi au vorbit despre demolările din anii 80, care au dus la distrugerea unora dintre cele mai frumoase cartiere, zone și construcții bucureștene, dintre care maestrul Rebengiuc a amintit de zona Arsenalului, Teatrul Muncă și Lumină sau Stadionul ANEF  - mai cunoscut sub numele Stadionul Republicii. Despre aceste cartiere dispărute sub buldozerele ceaușismului, Nicușor Dan remarca: "Din punctul de vedere al relațiilor umane erau un mix foarte bun, erau și oameni săraci, erau și intelectuali, erau toate categoriile sociale care trăiau în armonie".

Victor Rebengiuc a continuat acuzând primarii din perioada post-decembristă că au nenorocit Bucureștiul și și-a exprimat încrederea în Nicușor Dan și echipa sa de specialiști.

Finanțarea proiectelor culturale

Subiectele legate de viața culturală a Bucureștiului nu puteau lipsi din dialogul celor doi. Discutând despre finanțarea proiectelor culturale, Nicușor Dan a propus înființarea unui board format din personalități care, pe bază de concurs, să atribuie finanțări diverselor proiecte, inclusiv celor propuse de artiști independenți.

Victor Rebengiuc a adus argumente în favoarea proiectelor independente în spațiile culturale, dând exemplul Franței - unde a susținut mai multe spectacole împreună cu regizorul Silviu Purcărete în anii 90 – care încurajează teatrele de proiecte, o modalitate mult mai flexibilă de funcționare a unui teatru.

Cultura în cartier

După ce și-a amintit că a văzut chiar la Paris Danaidele, spectacolul regizat de Silviu Purcărete și în care a jucat maestrul Rebengiuc, candidatul dreptei pentru Primăria Capitalei a vorbit despre ideea de a folosi pentru activități culturale și sportive spațiile școlilor în intervalul în care acestea nu sunt folosite - în weekend-uri, de exemplu - și reintroducerea în circuitul cultural a fostelor cinematografe, case de cultură și spațiilor care au aparținut UTC-ului și acum sunt deținute de diverse fundații de stat.

În continuare, Nicușor Dan a vorbit despre extinderea activităților culturale spre cartiere, deoarece acum se face cultură doar în centrul Bucureștiului, "pe un kilometru pătrat". Referitor la acest subiect, Victor Rebengiuc și-a reamintit că înainte de perioada comunistă existau centre culturale, de cartier, în fiecare sector al Capitalei, unde aveau loc diverse spectacole.

M-am obișnuit să votez Nicușor Dan

Desele apariții ale maestrului Rebengiuc în acțiunile de protest ale ultimilor ani l-au determinat pe Nicușor Dan să remarce implicarea civică a acestuia. Victor Rebengiuc a replicat: "Da, am făcut treaba asta. Am făcut-o pentru că sigur că te supără faptul că se tot întorc ăia de care credeai că ai scăpat. Îi tot vezi la fel, din nou, din nou, din nou, din nou.... Păi până când, frate? Păi până când?  Îmi doresc pentru copilul meu, pentru familia lui, pentru nepotul meu, o viață normală și un trai normal, într-o țară normală, unde lucrurile sunt clare și evidente și transparente. Evident că vă votez. M-am obișnuit să votez Nicușor Dan. Și vă urez succes mare și sper ca toată lumea să-și dea seama de faptul că e absolută nevoie de o schimbare."

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Partenerii noștri