Oamenii României. Rugămintea pentru politicieni a unui veteran de război de 95 de ani
La 100 de ani de la marea Unire ne îndreptăm atenția asupra celor care fac, de fapt, România - oamenii ei. Cei care, prin ceea ce fac, poartă în toată lumea renumele țării lor și le arată tuturor că România nu înseamnă cerșetori, dictatură sau Dracula. Eroi, oameni de geniu sau români simpli, necunoscuţi care îşi iubesc ţara cu fiecare picătură din fiinţa lor. Câte o poveste pentru fiecare an care s-a scurs de la 1 decembrie 1918 și până acum. Vi le prezentăm, de-a lungul acestei luni, la Digi24.
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 20 aprilie
Moscova omite intenționat pierderile uriașe provocate României de URSS
Olanda. Identitatea soldaților dispăruți, stabilită după 7 decenii
Procesul de la Nurnberg, o lecție care nu poate fi uitată
Martorii proceselor de la Nürnberg. Fiul care nu-și poate ierta tatăl nici după 75 de ani
O bombă din Al Doilea Război Mondial a explodat în timpul dezamorsării, în Polonia
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Un bunic cu păr alb, glas domol şi figură blândă ascunde o poveste de glorie: singurul soldat dintr-un oraş al Banatului care a supravieţuit unei bătălii teribile din al Doilea Război Mondial. Are 95 de ani şi se sprijină în baston, dar pe când avea numai 20 ţinea puşca în mână. I-au şuierat gloanţele pe la urechi şi a ajuns o lecţie vie de istorie şi patriotism.
O mână de elevi de la Şcoala de subofiţeri Radna, care nu aveau mai mult de 20 de ani, au fost trimişi în toamna anului 1944 într-una dintre cele mai crâncene bătălii din al doilea război mondial: lupta de la Păuliş. Printre ei, Nicolae Streian. Îşi aminteşte ziua aceea în detaliu.
Nicolae Streian, veteran de război: După ce am luat micul dejun, am fost anunţaţi că astăzi nu vom mai merge la instrucţie. A venit personalul şi ne-a înarmat, ne-a echipat pe fiecare elev, ostaş, soldat pentru război.
La două săptămâni după ce armata noastră întorsese armele împotriva naziştilor, trupele Germaniei şi Ungariei au ocupat Aradul şi se pregăteau să forţeze înaintarea spre centrul ţării. 1.500 de soldaţi printre care şi Nicolae Streian au fost trimişi să oprească oşti mai numeroase şi mai bine înarmate.
Nicolae Streian, veteran de război: Cel mai mult m-a înduioşat când aproape de şosea două femei în vârstă legate cu basma neagră ne priveau cum treceam şi îşi ştergeau lacrimile la ochi.
Soldaţii noştri au reuşit să oprească înaintarea naziştilor, iar dramatica bătălie de la Păuliş, în care a luptat şi Nicolae Streian, a inspirat un film istoric: "Pe aici nu se trece".
Nicolae Streian, veteran de război: A fost un război crâncen, un război pe viaţă şi moarte.
Nicolae Streian, veteran de război: Nu ne-a fost frică. Deşi gloanţele şi schijele mi-au şuierat pe la urechi, Dumnezeu m-a păzit şi nu m-a lovit niciunul.
Nicolae Streian a avut noroc. Aproape 400 de camarazi de-ai lui au pierit în luptă. După război, curajosul tânăr a devenit profesor de matematică, dar a predat mereu şi cea mai importantă lecţie.
Nicolae Streian, veteran de război: Patriotismul şi dragostea de ţară este mai presus de orice.
Pentru patriotismul şi curajul de care a dat dovadă în al doilea război mondial, Nicolae Streian a fost decorat de preşedintele Emil Constantinescu. Nu are motive să ridice însă în slăvi politicienii pe care îi îndeamnă să asculte rugămintea unui om ce a fost gata să îşi dea viaţă pentru ţară...
Nicolae Streian, veteran de razboi: Politicienii şi conducătorii noştri ar trebui să găsească căi de unire, nu de învrăjbire, totul pentru binele ţării, al românilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News