Episcopul Hușilor, despre eșecul referendumului: „Ura faţă de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie”
Episcopul Huşilor, Ignatie, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că referendumul pentru familie a fost invalidat pentru că „maşinăria de propagandă a progresiştilor” a fost una mai abilă şi eficientă, dar şi pentru că evenimentul a fost „anexat” ideologic la politică.
Citiţi şi: Culisele celui mai mare eşec electoral din istoria PSD
„În primul rând, referendumul a fost invalidat pentru că maşinăria de propagandă a progresiştilor a fost mult mai abilă şi mai eficientă. Biserica nu deţine, din păcate sau din fericire, reflexul de a gestiona corect şi în timpi reali toate minciunile, distorsionările şi calomniile grosolane care au curs, în săptămânile trecute, pe albia dezbaterilor publice. De departe, cheia 'succesului' a fost asigurată de anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot. Cu alte cuvinte, ura faţa de un partid a fost mai intensă decât dragostea faţă de familie, de valorile tradiţionale”, a spus episcopul Huşilor.
Prelatul a afirmat că, paradoxal, în această „manevră” ideologică au căzut inclusiv conservatori creştini, simpli sau intelectuali, astfel, calomnia, ideologizarea „malefică” şi dezinformarea fiind mai puternice decât bunul simţ şi capacitatea de a discerne între „grâul adevărului şi neghina minciunii”.
Referitor la părerile potrivit cărora prin invalidarea referendumului Biserica ar fi primit o „palmă”, episcopul Huşilor a menţionat că reprezintă o temă falsă.
„Biserica nu a suportat o înfrângere. De ce? Prin deducţie logică şi confirmată personal, mare (sau o suficientă) parte din cei care nu au votat, exceptându-i pe unii din tabăra nedemocratică #boicot sau #staucasă, pentru că s-au opus unei consultări populare, sunt ataşaţi şi cred în valorile iudeo-creştine, în familia naturală, iar această constatare nu se înscrie în logica învinsului care vrea cu orice preţ să pară un victorios. Ce folos să mă autoamăgesc cu o victorie goală de conţinut? Aş transforma şi eu convingerile mele într-o ideologie. Din fericire, fug de ideologie ca dracul de tămâie. Orice ideologie ucide. Biserica, prin acest referendum, a primit un semnal puternic că trebuie să se focuseze pe un tip de pastoraţie de proximitate, frontală, pe înfiinţarea a cât mai multe grădiniţe, şcoli confesionale, centre de catehizare creştină, aşa cum sunt în Occident, pentru a oferi o alternativă tăvălugului ideologiei neomarxiste a teoriilor de gen care vor să corupă, cu nesimţire şi persuasiune diabolică, mintea şi inima curată a copiilor”, a opinat prelatul.
Ignatie şi-a exprimat convingerea că Biserica va restarta, inteligent şi discret, strategiile de pastoraţie faţă de propriii credincioşi, pentru că deţine resursele necesare. El a mai declarat că Biserica nu trebuie să culpabilizeze pe nimeni pentru invalidarea referendumului, nici măcar poporul pe care îl păstoreşte, deoarece „demonizarea” generalizată nu face bine nimănui.
„Cred că niciun păstor responsabil nu va susţine de acum încolo că Biserica poate fi cuantificată după câte ziduri au fost ridicate, ci după cât de mult se regăseşte în Biserică şi ne recunoaşte poporul ca păstori. Deci, în tot răul şi-un bine. De asemenea, Biserica în toată epopeea asta cu referendumul, alături de puţinii intelectuali care şi-au asumat public valorile de dreapta, a dat dovadă de dreaptă măsură şi civilitate în a susţine o cauză profund creştină. Din nefericire, civilitatea aceasta ne-a costat. Participare mică, pentru o cauză atât de mare. Biserica nu a făcut decât să se comporte extrem de european, a susţinut ceea ce este constitutiv Europei, rădăcinile ei”, a mai spus Ignatie.
Ca răspuns la ceea ce al a numit „isteria ipocrită a banilor cheltuiţi pe referendum”, episcopul Huşilor i-a provocat pe „USR-iştii progresişti şi pe LGBT-iştii luminaţi” să încerce să devină, în mod concret, filantropi.
„Să îşi asume agenda socială prin care îşi motivează propagandistic atitudinea antieclesială, de vreme ce au clamat pe social media, pe la diverse televiziuni că banii trebuiau cheltuiţi pentru scopuri caritabile, pentru orfelinate, pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile sărace, de a căror grijă nu mai pot dormi noaptea, şi să ne ajute în Vaslui şi în orice altă parte să întregim această operă filantropică iniţiată şi susţinută discret de Biserică şi autorităţile locale. Ar dovedi în felul acesta că nu sunt doar nişte propagandişti de serviciu”, a transmis Ignatie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News