Live

Alegeri parlamentare 2020. Ce spune ministrul Bogdan Aurescu despre votul din diaspora

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: mae.ro

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie la orice secție din afara țării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral, iar pentru aceasta vor avea la dispoziție două zile pentru vot. În condițiile pandemiei, însă, autoritățile din România încurajează votul prin corespondență. 

„Este clar că evoluția impredictibilă a pandemiei își va pune amprenta asupra modului de organizare a alegerilor parlamentare din afara țării, în special asupra votului la secție. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe, precum și Autoritatea Electorală Permanentă și-au concentrat o parte din campania de comunicare publică pe promovarea votului prin corespondență. De asemenea, în urma instrucțiunilor Centralei, misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate au demarat un amplu proces de consulare cu societatea civilă, reprezentanți ai asociațiilor și comunităților de cetățeni români în vederea identificării parametrilor optimi ai dimensionării și amplasării secțiilor de votare, rezultatele acestor consultări reprezentând baza argumentativă pentru organizarea de secții de votare în străinătate”, a arătat vineri ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Astfel, cu privire la numărul de secții de votare ce vor fi organizate, conform informațiilor transmise de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României până la data de 3 noiembrie 2020, există în acest moment propuneri complete din punctul de vedere al documentației argumentative pentru înființarea a peste 600 de secții de votare, care urmează să fie transmise de MAE către Autoritatea Electorală Permanentă, a explicat Bogdan Aurescu.

Acest proces continuă, inclusiv în ceea ce privește documentarea argumentativă a înființări de noi secții de votare. Termenul limită pentru transmiterea tuturor propunerilor de secții de votare către Autoritatea Electorală Permanentă este 16 noiembrie 2020, ele urmând să fie anunțate pe 18 noiembrie 2020, a precizat ministrul de externe.

„Obiectivul nostru este, așa cum am menționat de mai multe ori, un număr cât mai mare de secții, apropiat de cel de la alegerile prezidențiale din 2019, desigur, având în vedere condițiile de pandemie de la momentul desfășurării alegerilor”, a spus șeful diplomației. 

„Aș vrea să subliniez că siguranța sanitară a cetățenilor români în străinătate, fie că vorbim de alegători sau membrii secțiilor de votare, pe parcursul derulării procesului de vot, este prioritatea principală a autorităților române. De aceea, vă asigur că Ministerului Afacerilor Externe va face toate demersurile care țin de competențele noastre, împreună cu autoritățile române de resort, pentru ca votul la secțiile organizate în străinătate să se desfășoare în condiții de siguranță, desigur, în condițiile de pandemie pe care le cunoaștem. Și, în același timp, fac un apel către cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să respecte cu strictețe măsurile adoptate de statele de reședință pentru a-și proteja nu doar propria sănătate, dar și pe a celor dragi”, a subliniat ministrul de externe.

„Votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a două zile - sâmbătă, 5 decembrie, şi duminică, 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 - 21:00. În situaţia în care la ora 21:00 mai există alegători în localul secţiei de votare sau la rând în faţa sediului în care funcţionează secţia, acestora li se va permite dreptul de vot până la ora 23:59”, a reamintit şeful diplomaţiei române.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, un bilanț al ministerului pe care îl conduce, la un an de la preluarea mandatului.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE a început să distribuie în secții de votare din străinătate materialele pentru alegeri prezidențiale și parlamentare

Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident: "Tot străin ești"

Traian Băsescu, ironii la adresa lui Năstase, Geoană și Ponta după victoria Maiei Sandu cu votul diasporei la prezidențiale

Chişinăul a notificat România și mai multe țări UE că Rusia vrea să întrerupă votul în diaspora, folosind alarme false cu bombă (surse)

Partenerii noștri