Lista candidaților pentru Cotroceni se lungește: BEC a validat încă 7 candidaturi. Între ele, a lui Alexandru Cumpănașu
Biroul Electoral Central a validat, marţi, mai multe candidaturi la alegerile prezidenţiale, printre acestea numărându-se cele depuse de Bogdan Stanoevici, Ramona Ioana Bruynseels, Cătălin Ivan şi Alexandru Cumpănaşu. De asemenea, BEC a înregistrat candidaturile depuse de John Ion Banu, Sebastian-Constantin Popescu şi Ninel Peia. Totuși, în cazul unora dintre acești candidați, BEC a făcut plângere penală pentru suspiciuni de folosire a unor semnături false. Este cazul, de pildă, a lui Alexandru Cumpănașu.
Până acum fuseseră validate candidaturile pentru Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Mircea Diaconu. Odată cu validarea de marți, numărul oficial al candidaților pentru Cotroceni ajunge astfel la 14, pentru că li se adaugă Viorel Cataramă, beneficiar al unei decizii CCR.
Candidaturi validate marți
Potrivit Deciziei nr. 24/D/24.09.2019 publicate pe site-ul instituției, BEC a aprobat înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale lui Alexandru Cumpănașu pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. BEC precizează însă că 39.914 de semnături prezentate de acesta ca aparținând unor persoane diferite conțin elemente de similitudine evidentă.
Și candidatura Ramonei Ioana Bruynseels a fost aprobată de către Biroul Electoral Central. „Conform procesului verbal din 22 septembrie 2019 au fost identificate 280.683 de semnături, din care 914 erau afectate de diferite lipsuri referitoare la semnătură sau data din declarația pe propria răspundere a celui care a întocmit lista de susținători, mențiuni privind localitatea de domiciliu, seria și numprul actului de identitate ori data nașterii acestuia. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. În plus, 23.909 de semnături, aparținând unor persoane diferite, conțin elemente de similitudine evidentă.
În urma analizei s-a constat că Ramona Ioana Bruynseels îndeplinește toate condițiile prevăzute de Constituție. Totodată, s-a constatat că propunerea de candidatură este susținută de cel puțin 200.000 de alegători. BEC înregistrează candidatura doamnei Ramona Bruynseels la alegerile prentru președintele României din anul 2019”, se arată în motivarea deciziei.
Ramona Bruynseels și-a depus duminică, la BEC, candidatura de independent la alegerile prezidențiale, înregistrând peste 280.000 de semnături. Și Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, și-a depus, duminică, la BEC, candidatura, în calitate de independent, la alegerile prezidențiale. El a reușit să strângă peste 230.000 de semnături.
Biroul Electoral Central a decis validarea candidaturii actorului și fostului ministru pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la alegerile prezidențiale. Potrivit Deciziei nr. 21/D/24.09.2019, BEC a aprobat înregistrarea candidaturii lui Bogdan Dragoș Aureliu Marian Stanoevici la alegerile prezidențiale.
„Conform procesului verbal încheiat pe 22 septembrie 2019 au fost identificate 222.706 de semnături, din care 3.943 erau afectate de diferite lipsuri, respectiv semnătura din declarația pe propria răspundere a celui care a întocmit lista de susținători, semnătura susținătorului, mențiuni privind localitatea de domiciliu, seria și numărul actului de identitate ale acestuia. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. În plus, 9792 de semnături care au fost prezentate ca aparținând unor persoane diferite conțin elemente de similitudine evidentă”, se arată în motivarea deciziei BEC.
Instituția precizează însă că Bogdan Stanoevici îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru intrarea în cursa pentru Cotroceni. Totodată, semnăturile eliminate de instituție nu afectează numărul necesar pentru înregistarrea candidaturii, respectiv 200.000 de semnături.
Biroul Electoral Central a validat, de asemenea, candidatura lui Cătălin Ivan în cursa pentru Cotroceni, cu precizarea că 55.924 de semnături conțin elemente de similitudine evidentă.
O altă decizie luată de BEC este aceea de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral ale lui John Ion Banu pentru alegerea președintelui României din 2019.
„Conform procesului verbal, au fost identificate 222.457 semnături, din care 3661 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. În plus 12.854 semnături prezentate ca aparținând unor persoane diferite conțin elemente de similitudine evidentă”, se arată în decizia luată de BEC, cu precizarea că semnăturile menționate nu afectează numărul necesar de 200.000 de semnături, astfel că acesta îndeplinește toate condițiile necesare înregistrării în cursa pentru Cotroceni.
De asemenea, BEC a validat și candidatura lui Sebastian Constantin Popescu, cu mențiunea că „ au fost identificate 206.576 semnături, din care 232 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. În plus, 49.938 de semnături conțin elemente de similitudine”.
Și Ninel Peia a intrat oficial în cursa pentru Cotroceni, potrivit unei decizii luate de BEC.
„Conform procesului verbal din 22 septembrie 2019 au fost identificate 201.836 semnături, din care 1.215 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. De asemenea, 48.791 prezentate ca aparținând unor persoane diferite, conțin elemente de similitudine evidentă”, se mai arată în motivarea deciziei.
Trei candidaturi respinse: Maria Minea, Bobby Păunescu, Miron Cozma
Biroul Electoral Central a respins, în schimb, marți, candidaturile Mariei Minea, precum şi cea a lui Bobby Păunescu, informează site-ul instituţiei.
În Decizia privind respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale Mariei Minea pentru alegerea Președintelui României din anul 2019 se arată că din de 231.620 de semnături depuse, 199.492 erau afectate de diferite lipsuri, precum copii xerox color, fotocopii, lipsă semnături ale susținătorilor pe mai multe pagini. Instituția precizează că a sesizat organele de urmărire penală competente în contextul unor suspiciuni privind veridicitatea unui număr mare de semnături.
În ceea ce privește candidatura lui Bobby Păunescu, și în cazul acesteia „a fost identificat formal un număr de 177.556 de semnături, din care 145.047 erau, în fapt, fotocopii”.
Alte candidaturi respinse au fost cele ale lui Miron Cozma și Viorel Cataramă. Acesta din urmă, însă, a primit o șansă de la CCR. Viorel Cataramă, candidatul din partea Dreptei Liberale, a primit o șansă nesperată din partea CCR, luni dimineață, după ce BEC îi respinsese candidatura pe motiv că 94.000 de semnături dintre cele 230.000 depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente. Judecătorii CCR au dispus înregistrarea de către BEC a candidaturii și semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din luna noiembrie.
Candidați vizați de plângeri penale
Pe de altă parte, tot marţi, Biroul Electoral Central a anunţat că sesizează organele de urmărire penală cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce „prezintă elemente de similitudine evidentă”. Este vorba despre Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Păunescu (candidat independent), a comunicat BEC.
Duminică a fost ultima zi de înscriere în cursa pentru Cotroceni. În 12 octombrie începe campania electorală oficială.
Alegerile prezidențiale au loc în 10 noiembrie, urmând ca al doilea tur să fie organizat la 24 noiembrie. În diaspora, primul tur de scrutin are loc în perioada 8-10 noiembrie.
Cine a renunțat să mai candideze
Liviu Pleşoianu a anunțat că a strâns prea puține semnături și a spus că niște „persoane anonime” ar fi vrut să-l ajute, dar că ar fi refuzat și nu și-a mai depus dosarul.
Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi“, nu a reuşit să adune semnăturile.
Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, a anunţat că ar fi depășit pragul de semnături necesare înscrierii, dar că renunță pentru a nu o încurca pe soția lui, Gabriela Firea, primar al Capitalei și membru PSD.
Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos, a anunțat că nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesare validării, însă a depus cele 13.000 de semnături adunate în semn de respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie.
Candidatul Mișcării Naționale Române la alegerile prezidențiale, Andrei Valentin Stoican, a anunțat că se retrage din cursa pentru Cotroceni, deoarece nu a strâns numărul necesar de semnături, respectiv 200.000. El a susținut că nu vrea să intre în cursă prin fraudă.
Avram Iancu, bibliotecarul-înotător, avea și el ambiții prezidențiale, dar a renunțat o lună mai târziu.
Citiți și: Liga Fantastică pentru Cotroceni. Cine sunt cei 23 candidați care râvnesc la Președinția României
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News