Alegeri parlamentare 2020. Ce salariu încasează un senator/deputat și ce alte beneficii are
Cei 465 de deputați și senatori care vor fi aleși pe 6 decembrie 2020 vor avea patru ani în care lunar vor încasa câteva zeci de mii de lei. Salariul unui parlamentar este cuprins între 11.000 și 14.000 de lei net. La salariu, deputații și senatorii mai adaugă venituri consistente din diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea din teritoriu. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.
Senatorii și deputații încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii. Dacă un parlamentar este în același timp și ministru în Guvern, acesta nu mai primește indemnizația de la Parlament.
Care este salariul unui parlamentar
Potrivit ultimelor date publicate pe siteurile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președintului Camerei Deputaților. La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei.
Ce beneficii are un parlamentar
Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu.
Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.
Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. De asemenea, le sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoiu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne.
Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.
Câți bani primește un deputat/senator pentru chirie
Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Suma este acordată lunar, pe toată durata mandatului și nu poate fi mai mică „de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.
Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat.
Cât lucrează un parlamentar
Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu.
Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.
Când au vacanță parlamentarii
Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță.
De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna.
În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni.
În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.
Pensiile speciale ale parlamentarilor
Potrivit legii, „deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, (...) sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.”
Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari primesc pensie specială. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015.
În fiecare lună, Parlamentul plătește pensii speciale foștilor parlamentari în valoare de aproximativ 1 milion de euro.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News