Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 9 februarie
Cele mai importante evenimente petrecute pe 9 februarie.
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 16 august
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 25 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 24 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 15 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 13 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 11 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 8 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 4 iunie
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 2 iunie
1945 - DUEL ÎN ADÂNCURI
Pentru prima și singura dată în istorie, un submarin în imersiune a distrus un alt submarin aflat sub apă. Acest duel în adâncuri s-a petrecut lângă coastele Norvegiei.
Vasul german U-864 plecase din Norvegia ocupată și urma să ajungă în Japonia. Dar a fost detectat de un submarin britanic, HMS Venturer. Navele au rămas în imersiune.
Căpitalul britanic a ascultat traseul luat de vasul nazist, a făcut calcule foarte complexe și a tras 4 torpile. Ultima a lovit în plin. U-864 a ajuns pe fundul Mării Nordului.
1959 - PRIMA RACHETA INTERCONTINENTALĂ
R-7, prima rachetă balistică intercontinentală din istorie, a intrat în serviciu activ în URSS. Armele au fost amplasate într-o bază de rachete din nordul părții europene a Rusiei.
Racheta R-7 avea 280 de tone, 10 metri înălțime și o rază de peste 8.000 km. Totuși, nu a fost bună ca armă. URSS a folosit R-7 să lanseze sateliți și navete spațiale.
Rachete din familia R-7 au fost folosite pentru Sputnik și pentru toate misiunile cu echipaj uman ale Moscovei. Racheta folosită acum pentru Soyuz este urmașă a R-7.
1977 - DISIDENȚĂ ROMÂNEASCĂ
La Radio Europa Liberă era citită o scrisoare prin care Paul Goma se solidariza cu mișcarea anticomunistă Charta 77, fondată de Vaclav Havel în Cehoslovacia.
„Situația voastră este și a mea. Trăim, supraviețuim, în același lagăr”, a scris Paul Goma unuia dintre membrii Chartei 77. Ulterior, îi va scrie direct lui Ceaușescu.
A fost un moment definitoriu al disidenței românești. Goma și familia lui sunt expulzați din România și lăsați fără cetățenie. Scriitorul cere și primește azil politic în Franța.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News