Live

„Haos în România”, scrie presa internațională. „Autoritățile lansează o ofensivă totală după rezultatul șoc din primul tur”

Data actualizării: Data publicării:
Alegerile prezidențiale 2024. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O renumărare a buletinelor de vot, o cerere de „măsuri de urgenţă” vizând TikTok, acuzaţii de „atacuri cibernetice”: autorităţile române lansează o ofensivă totală după rezultatul şoc obţinut de un obscur candidat de extremă dreapta în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, arată o analiză AFP, citată de News.ro.

Curtea Constituţională a dispus „în unanimitate” efectuarea unei renumărări a voturilor, după ce a primit o sesizare din partea unui alt candidat. Curtea urmează să se reunească din nou vineri la ora 14:00.

Ea a respins însă o altă sesizare, primită „tardiv”, care critica finanţarea opacă a campaniei lui Călin Georgescu, care s-a clasat în mod neaşteptat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Fost înalt funcţionar public, admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin şi potrivnic ajutorului pentru Ucraina, el a urcat spectaculos, intrând în turul al doilea după o campanie pe TikTok care a devenit virală.

După mai multe zile de suspiciuni, joi, autorităţile au pus în discuţie în mod deschis platforma, deţinută de gigantul chinez ByteDance. Georgescu ar fi beneficiat de un „tratament preferenţial” pe această aplicaţie, foarte populară în România, a declarat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării după o reuniune consacrată riscurilor cibernetice din jurul alegerilor.

Fără a numi TikTok, comunicatul preşedintelui a făcut referire la „expunerea masivă” de care a avut parte candidatul şi a cerut luarea de măsuri imediate, fără a preciza care ar putea fi aceste măsuri.

Potrivit TikTok, „este categoric fals să se afirme” că profilul său „a fost tratat diferit de cele ale altor candidaţi”. El „a fost supus exact aceloraşi reguli şi restricţii”, susţine compania într-un comunicat transmis AFP.

Călin Georgescu a protestat, de asemenea, faţă de aceste încercări de a acuza reţeaua socială pentru scorul său mare şi de a „nega capacitatea poporului român de a gândi şi de a alege în conformitate cu propriile principii morale, creştine şi democratice”, notează AFP.

Comisia Europeană a primit deja o cerere din partea autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor pentru o „investigaţie oficială privind rolul” reţelei sociale.

În conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), TikTok este „obligată să evalueze şi să atenueze riscurile sistemice legate de procesele electorale”, subliniază Bruxelles-ul. Prin urmare, în cazul în care Comisia „suspectează o încălcare, aceasta poate deschide o procedură pentru a verifica respectarea” angajamentelor asumate de platformă.

În fine, România spune că a observat „atacuri cibernetice” menite să „influenţeze corectitudinea procesului electoral”, constatând un „interes crescut” din partea Rusiei (...) în contextul actual al securităţii regionale”.

În conformitate cu legea, alegerile pot fi anulate dacă se descoperă „o fraudă de natură să modifice rezultatele sau clasamentul candidaţilor”, menţionează AFP care redă o declaraţie a fostului judecător constituţional Augustin Zegrean, care a spus că este „o situaţie fără precedent” de la căderea comunismului şi trecerea la democraţie în 1989. „Lucrurile riscă să devină foarte urâte”, se teme el, deoarece calendarul electoral este foarte strâns.

Românii se întorc duminică la urne pentru a-și alege Parlamentul, înainte de turul doi al prezidenţialelor, pe 8 decembrie, dacă totul merge bine, menţionează AFP.

Rezultatele din 24 noiembrie au provocat o undă de şoc în această ţară est-europeană cu 19 milioane de locuitori, adaugă agenţia franceză de ştiri. Vecină cu Ucraina, membră a UE şi a NATO, România a rezistat până acum poziţiilor naţionaliste, distanţându-se în special de Ungaria şi Slovacia.

Candidata centristă Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea şi care ar putea avea cel mai mult de pierdut în urma renumărării voturilor, având în vedere diferenţa mică faţă de premierul Marcel Ciolacu (aproximativ 2.700 de voturi), a criticat anunţul Curţii Constituţionale.

„Se joacă cu securitatea naţională! Ceea ce încearcă acum să facă CCR este absolut îngrozitor într-o ţară democratică. Extremismul se combate la urne, nu prin manevre de culise”, a spus candidata în vârstă de 52 de ani, subliniind că CCR a intervenit deja în procesul electoral.

În octombrie, Curtea a exclus un politician de extremă dreapta, Diana Şoşoacă, din scrutinul prezidenţial pe motiv că declaraţiile sale erau contrare „valorilor democratice”, o decizie ce a provocat un val de indignare în ţară, scrie AFP.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Călin Georgescu, amenințare voalată la adresa magistraților și politicienilor: „Inevitabilul e inevitabil”

Daniel Funeriu: „Eu vreau să-l înving pe domnul Georgescu în alegeri libere”

Elena Lasconi, mesaj la o lună de la anularea alegerilor: „Klaus Iohannis și cei de la vârful statului român ne datorează explicații”

Nicușor Dan: Dacă nu apar date noi, Călin Georgescu are o șansă la CEDO

Partenerii noștri