Live

Călin Georgescu susține că ideile lui Ilan Șor sunt „interesante”. Portretul oligarhului fugit la Moscova apare într-o carte din 2022

Data actualizării: Data publicării:
Ilan Șor / Sursă foto: Profimedia

Călin Georgescu i-a făcut un portret, într-o carte publicată în 2022, oligarhului moldovean fugit la Moscova Ilan Șor, a cărui organizație a plătit milioane de dolari pentru a influența alegerile din țara vecină și care este condamnat într-unul dintre cele mai mari dosare de corupție din regiune (furtul miliardului din sistemul bancar). Georgescu menționează în acea carte faptul că Șor a lansat un proiect cu același titlu „Hrană, Apă, Energie” și arată că ideile prezentate de oligarh sunt „interesante”.

În cartea „Marea Renaștere. Adevăr, Libertate, Suveranitate - Ieșirea din matrix”, publicată în 2022, Călin Georgescu are un capitol unde a publicat portretele mai multor persoane, printre care se regăsește și Ilan Șor. 

Potrivit sursei citate, Georgescu amintește de copilăria „micuțului Ilan”, despre afacerile familiei sale și despre funcțiile pe care le ocupa în anul 2022.

„Astăzi (n.r. 2022), Ilan Shor  este unul dintre bogaţii Republicii Moldova, deputat în Parlamentul de la Chişinău, fost primar al Orheiului, preşedinte al clubului de fotbal din Orhei, concesionar al Aeroportului Internaţional Chişinău, preşedinte al partidului rusofil Ravnopravie, pe care l-a redenumit Partidul Şor”, este un fragment din portretul făcut de Georgescu lui Șor.

În plus, Georgescu citează mai multe pasaje din alte cărți scrise despre Ilan Șor, în care tatăl oligarhului fugar spunea că Șor nu „va face ceea ce se numește înșelăciune, dezonoare, indiferență față de oameni”.

Amintește, însă, de dosarul de corupție legat de furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești, în care Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Georgescu mai subliniază că Șor „pare a fi intrat în politică doar ca să scape de închisoare”. Potrivit ultimelor informații din spațiul public, Șor a fugit la Moscova. 

În același text, Georgescu numește lansarea unui program care are același titlu - „Hrană, Apă, Energie” - ca proiectul candidatului independent drept „ultima lui haiducie” și citează mai multe idei lansate de Șor.

„Interesante şi, mai ales, dezinteresate idei (de afaceri), vândute ca soluţii salvatoare, sub un titlu furat”, este concluzia portretului.

Ziarul de Gardă a relatat, pe larg, în două episoade, modul în care rețeaua Șor a încercat să influențeze cu bani alegerile prezidențiale și referendumul pentru Uniunea Europeană din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău susțin că au fost trimise 39 de milioane de dolari  de la rețeaua Șor, din Federația Rusă în Republica Moldova, în acea perioadă. 

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestul lui Călin Georgescu la Curtea Constituțională este neautorizat, dar va avea loc. Anunțul făcut de Jandarmeria Capitalei

Pe cifre: Cum a încercat Rusia să manipuleze alegerile prezidențiale din România

Politico: Călin Georgescu, greu de învins la prezidențiale. „Promisiunile sale pentru viitor pot fi cu greu egalate”

De ce a respins Curtea de Apel București contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor. Motivarea judecătoarei Ardeleanu

Partenerii noștri