Renumărarea voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor este în curs în toate județele. 10% din sacii aduși din depozite au fost găsiți desigilați. Sunt verficate toate buletinele cu voturile valabil exprimate, dar și cele nule. Procedura este intens contestată.
BEC a interzis prezența camerelor de supraveghere și a observatorilor independenți. În plus, cei care vor contabiliza voturile sunt angajații prefecturilor, iar la renumărare sunt prezenți și reprezentanți ai candidaților.
Procesul de renumărare a voturilor este unul anevoios. Principalele provocări sunt timpul și resursa umană. Termenul până la care totul ar trebui să fie clar este duminică, ora 22:00.
George Popescu, purtător de cuvânt BEJ Constanța: În cazul în care, vă dau un exemplu, la o secție de votare se constată un număr al buletinelor de vot valabil exprimate diferit față de cel inițial consemnat în procesul verbal de centralizare a rezultatelor din secție, se va reverifica renumărarea de către membri.
În Cluj-Napoca, procesul de renumărare a început mai târziu ca în restul țării.
Adrian Popescu, președinte BEJ Cluj: Este o activitate dificilă, pentru că ceea ce facem noi acum a fost realizat înainte de 674 de secții, or numărul membrilor, noi suntem doar 89-90 de persoane. Nu vom număra non-stop, vom încerca să numărăm cât mai multe astăzi, probabil vom sta până la miezul nopții.
La Iași, timpul este cel mai mare inamic, asta pentru că în primul tur s-au ocupat de numărare peste 7.800 de oameni, iar acum sunt doar 90 de persoane.
Angajații prefecturii din Gorj, dar și angajații Direcției Județene de Statistică muncesc cot la cot.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Sunt aproximativ 50 de persoane care în acest moment au desigilat sacii cu buletine de voturi și au început să le renumere.
La Sibiu, 20 de echipe se ocupă de renumărarea voturilor din 381 de secții.
Iuliana Orza, membru BEJ Sibiu: Ne desfășurăm activitatea în prezena tuturor membrilor BEJ, sub paza personalului de la MAI și cu sprijinul colegilor din cadrul Instituției Prefectului Sibiu.
În Brașov sunt peste 450 de saci de renumărat.
Claudiu Petra, purtător de cuvânt al BEJ Brașov: Se lucrează continuu, vom vedea cât se va rezista fizic.
În total, reprezentanții comisiilor de renumărare au de verificat 9,4 milioane de buletine de vot.
Redactor: Ștefan Alexandru Căilean.
Editor : Liviu Cojan