Ana-Maria Cătăuță, deputată PSD, și Felix Rache, un fost consilier al lui Mihai Tudose, sunt printre oamenii cu care Mircea Geoană se sfătuiește în contextul campaniei prezidențiale, după cum a admins chiar candidatul independent.
„Spun un singur lucru: evident, echipa care m-a ajutat direct sau indirect va rămâne în echipa mea pentru mulți ani de zile (...) Loialitatea echipei față de mine și a mea față de echipă este importantă. Apoi, vom vedea cine pe ce poziție, sau nu, va continua să lucreze cu mine”, a declarat candidatul independent Mircea Geoană în timpul unui interviu acordat Adevărul.
Felix Rache
Mircea Geoană a dat și exemple de oameni cu care se sfătuiește în timpul campaniei prezidențiale. Unul dintre ei este Felix Rache, fost consilier al lui Mihai Tudose, pe vremea în care era prim-ministru din partea PSD, dar și fost vicepreședinte de Consiliu Județean Buzău.
„Mă văd cu el, mă sfătuiesc cu el, mi se pare unul dintre cei mai inventivi și creativi oameni pe care i-am întâlnit, suntem prieteni vechi, o știu și pe Janina, pe soția lui, am încercat să îi ajutăm când au mai fost mici probleme de sănătate. Da, mă sfătuiesc cu el, dar nu are un rol explicit în campania mea, dar da, sunt mulți oameni cu care mă sfătuiesc”, a explicat candidatul independent.
În urmă cu un an, numele lui Felix Rache a apărut în stenogramele procurorilor DNA din dosarul legat de mita pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni, potrivit informațiilor din spațiul public. El a fost prezentat drept intermediarul dintre afaceriști și reprezentanții Ministerului Transporturilor.
Rache, fost jurnalist, a condus și organizația Pro România din Buzău. Din ultimele declarații de integritate depuse în calitate de vicepreședinte al CJ Buzău, reiese că Felix Rache e asociat în trei firme și deține 206 hectare de teren în același județ.
În cabinetul lui Mihai Tudose, Rache a fost consilier pe probleme de comunicare și pe proiectul Centenarului Marii Uniri. În trecut, Rache l-a mai consiliat pe Mircea Geoană, potrivit informațiilor din spațiul public.
Felix Rache a deținut până în 2014 jumătate din acțiunile companiei de sondare INSCOP, alături de Remus Ioan Ștefureac, care încă a rămas în acționariat.
În ultimul sondaj INSCOP, Geoană se poziționează printre primii trei candidați cu șanse de a intra în turul al doilea. Sondaje INSCOP din anul 2023, când Geoană nu anunțase că va candida la prezidențiale și încă era adjunct al șefului NATO, îl dădeau pe candidatul independent drept favorit pentru a câștiga cursa pentru Palatul Cotroceni.
Ana Cătăuță
Geoană a vorbit și despre implicarea Anei-Maria Cătăuță, deputat PSD de Bacău, în campania prezidențială. Domeniul „mirceageoana.ro”, site-ul oficial al candidatului, a fost înregistrat de o firmă înființată de Cătăuță și preluată, ulterior, de Ioana Mateș (Leo Media Consulting, fostă New Machiavelli Communications).
Totodată, datele de contact ale deputatei PSD au fost furnizate în cadrul formularelor cerute de META pentru transparența reclamelor politice de pe Facebook. Digi24.ro a găsit un exemplu în acest sens din 2021.
„Lucrez de mulți ani de zile cu Ana (...) Cu doamna Cătăuța în echipa extinsă ne mai sfătuim, dar separăm lucrurile; este în continuare deputat PSD, face o treabă foarte bună ca deputat de Bacău, și de asta ne respectăm diviziunea muncii și regulile care funcționează în democrația românească”, a explicat candidatul independent.
Mircea Geoană a mai subliniat că Ana Cătăuță va face parte din „echipa extinsă” în cazul în care ajunge președinte și a subliniat că deputata PSD nu este coordonatorul campaniei.
Potrivit informațiilor din spațiul public, Ana Cătăuță l-a consiliat pe Geoană încă din anul 2006 și a fost printre coordonatorii campanie prezidențiale a lui Mircea Geoană, din 2009.
În trecut, Cătăuță a fost în conducerea unor organizații neguvernamentale înființate de Mircea Geoană și a mai lucrat pentru Banca Mondială.
„Ar fi o echipă mixtă”
Mircea Geoană susține că, în cazul în care va ajunge președinte, va discuta cu viitorul prim-ministru în așa fel încât să existe „oameni potriviți” în funcțiile importante.
„Nu președintele pune pe tabla de șah toți colaboratorii, dar pot să vă spun sigur: vor fi oameni competenți. Vreau să aduc oameni și din diasporă, vreau să aduc pe cineva și cu dublă cetățenie, basarabeni cu cetățenie românească, să dăm un mesaj foarte puternic către cei de dincolo de Prut”, a mai declarat candidatul independent.
El a mai dat ca exemplu persoane din cadrul organizațiilor care îl susțin - România 2030 și România Renaște, iar ca propunere de prim-ministru a menționat numele Ancăi Dragu, actual guvernator al Băncii Centrale a Republicii Moldova.
Editor : M.G.