Video Elena Lasconi, despre desecretizarea datelor din CSAT: „Putea să se întâmple mai devreme un pic, nu cred că au aflat doar acum”

Data actualizării: Data publicării:
elena lasconi in studioul digi24
Elena Lasconi FOTO: Digi24

Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, atrage atenţia, după desecretizarea documentelor prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind campania pe TikTok a lui Călin Georgescu, că acelaşi mod de operare l-a avut Rusia şi în Georgia şi Republica Moldova. Lasconi e de părere că documentele ar fi trebuit desecretizate mai devreme. „Putea să se întâmple mai devreme un pic, poate chiar mai devreme de turul întâi, că nu cred că au aflat doar acum”, a spus preşedinta USR în direct la Digi24.

„Ca să înţeleagă toată lumea: aceasta a fost metoda de lucru a Rusiei înainte de a intra cu trupe pe teritoriul Ucrainei. Şi aici cred că ar trebui să ne punem un mare semn de întrebare. Exact asta a fost metoda de lucru a Rusiei. Bine că s-a desecretizat. Putea să se întâmple mai devreme un pic, poate chiar mai devreme de turul întâi, că nu cred că au aflat doar acum. Ştiu că erau foarte mulţi moderatori, cei mai mulţi din Europa, care acţionau pe zona România în campania electorală. Şi practic toată avalanşa asta de mesaje pe TikTok ale domnului Georgescu s-a intensificat masiv înainte cu două săptămâni şi am înţeles că a şi costat un milion de euro, adică nu zero lei, cât spunea până acum”, a afirmat Elena Lasconi.



Candidata USR a atras atenţia asupra faptului că, după ce autorităţile române au început să fie atente la campania dusă online de Călin Georgescu, cei care sunt implicaţi în această campanie au schimbat tacticile de comunicare.

„Acum au început să-şi schimbe tactica şi să apară diferite persoane care fac live-uri pe TikTok, pentru că e şi acolo un algoritm special şi pentru fiecare like primesc bani, cred că 5 lei pe like, ceva de genul acesta, doar pentru că îi fac campanie. Eu cred că nu eram în această situaţie şi s-ar putut să nici nu fi candidat acest domn dacă instituţiile statului îşi făceau treaba înainte. Dar acum nu mai trebuie să luăm despre trecut. Avem o problemă foarte gravă. Acum suntem în situaţia în care avem de ales între Rusia sau Uniunea Europeană. Este foarte simplu: avem un candidat care îl idolatrizează pe Putin. Avem reacţiile, Dughin, Medvedev, care sunt absolut îngrozitoare, să le reamintim oamenilor, că noi nu existăm ca naţiune şi că România va fi la alţii. Sunt foarte grave, dar atunci când avem o problemă gravă nu ne plângem, începem să găsim soluţii. Cea mai importantă este duminică. Ce alegem, Rusia sau Uniunea Europeană?”, a adăugat Elena Lasconi.

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie a CSAT, potrivit legii, a anunțat Administrația Prezidențială.

SRI a semnalat în documentele transmise acelui CSAT din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.

Serviciul Român de Informații arată despre candidatul Călin Georgescu că a declarat la AEP zero lei buget de campanie, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului Tik Tok „bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Georgescu.

SRI mai consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri